UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

‘Moja prva bašta’ i ‘Deca sa Meseca’ zajedno na Karnevalu cveća u Beloj Crkvi

Tim Arhitektonskog fakulteta je kreativno osmislio i pomogao ućešće štićenika Doma za decu i omladinu “Vera Radivojević” iz Bele Crkve na ovogodišnjem “Karnevalu cveća” u Beloj Crkvi u subotu, 26. juna 2015. godine.

Karneval cveća ima tradiciju staru 150 godina i održava se svakog juna u trajanju od sedam dana. Vrhunac festivala predstavlja karnevalska povorka sa više od 30 eksponata i gostujućim grupama iz zemlje i inostranstva.

Deca sa Meseca 2015 - 17 of 24

Na nastupu Doma za decu i omladinu “Vera Radivojević” je učestvovalo više od tridesetoro štićenika Doma, njihovi vaspitači i ujedinjeni kreativni timovi Arhitektonskog fakulteta (prof. mr Branko Pavić i doc. mr Budimir Sudimac, saradnik Dušan Rajić i asistent Anđela Dubljević), grupe Škart (Dragan Protić), Grupe 484 (Zagorka Aksentijević, Robert Kozma) i Ekološke discipline (Ana Momčilović). Učešće je pomogla i kompanija Frikom.

Karnevalski eksponat se sastoji od tri mobilne vertikalne, cvetne bašte, napravljene od upotrebljenih limenki. Jednu od tih bašti čine specijalno kreirana kolica za sladoled. Takođe povorku/eksponat su upotpunile i zastave različitih formata sa printovima crteža iz radionice. Učesnici su bili ukrašeni odevnim aplikacijama Sanje Stamenković.

U kompletiranju i izradi bašta i crteža aktivno su učestvovala deca iz Doma, u trodnevnoj radionici koja je predhodila nastupu.

Deca sa Meseca 2015 - 8 of 24

Projekat “Moja prva bašta” Arhitektonskog fakulteta u Beogradu je autorsko delo profesora Branka Pavića i Budimira Sudimca osmišljeno kao nastavak projekta “Moja prva bašta – edukativno didaktički komplet” nagrađenog nagradom za najbolje dizajnersko rešenje Privredne komore Beograda ostvareno u 2013/14. godini.

Na inicijativu grupe Škart, Arhitektonski fakultet u Beogradu je već nekoliko godina uključen u akciju pomoći deci iz Doma za decu i omladinu “Vera Radivojević” u Beloj Crkvi pomaganjem organizovanja dečijih poseta Beogradu, Arhitektonskom fakultetu, nabavke školskog pribora, kao i organizovanjem radionica u Domu.

Jedna od prvih radionica inicirana od strane profesora Pavića i Sudimca, je održana u oktobru 2014. i imala je za cilj da kombinuje edukaciju iz oblasti botanike, umetnosti i arhitekture primerene deci uzrasta od 7 do 14 godina. Napravljena je umetničko-tehnička predstava kao rezultat predavanja i slikarske radionice.

Deca sa Meseca 2015 - 1 of 24

Ovaj inkluzivni projekat svojim dizajnerskim, tehničkim i didaktičnim svojstvima omogućio je da se na naučno zasnovan ali zabavan način deci podstakne svest o značaju i uticaju okruženja, razvije odnos prema prirodi i znanje o osnovnim prirodnim procesima.

Na ovaj način deca bez roditeljskog staranja se uče praktičnoj izradi ”zelenih zidova”, socijalizuju sa drugim društvenim grupama (veliki značaj ravnopravnog uključivanja domske dece sa ostalom decom u obrazovne i kulturne programe), stiču nova znanja i iskustva kroz učešće u umetničkom procesu, i uče o osnovnim društvenim vrednostima kroz brigu o biljkama.

Za svaku pohvalu i od velikog značaja je otvaranje socijalnih ustanova poput Doma za decu i omladinu “Vera Radivojević” prema novim formama alternativne edukacije.

Deca sa Meseca 2015 - 2 of 24

Jedan od očekivanih rezultata ovog projekta je i mogućnost uključivanja ovakve prakse u redovnu nastavu na Arhitektonskom fakultetu kroz koju će studenti širiti horizonte sopstvenog profesionalnog delovanja kroz modele povezivanja profesije i društveno odgovornih aktivnosti.

Deca sa Meseca 2015 - 6 of 24

Fotografije sa radionice “Deca sa Meseca” možete pogledati na
Facebook stranici Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta

Foto © mr Branko Pavić

Deca sa Meseca 2015 - 16 of 24
Deca sa Meseca 2015 - 22 of 24