УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Vizual - DO 23

Придружите нам се на 23. издању Фестивала Дани Ориса, међународног архитектонског симпозијјума, који ће се одржати 3. и 4. новембра 2023. године (петак с почетком у 13.00 сати и субота с почетком у 10.00 сати) у Концертној дворани Ватрослава Лисинског у Загребу.

ПРЕДАВАЧИ:

Миа Ротх Черина и Тончи Черина, Хрватска
Заједно раде од 1999. године, учествујући на јавним архитектонским конкурсима на којима су освојили бројне награде. Године 2008. били су номиновани за Награду ‘Виктор Ковачић’, а освојили су је 2019. Године 2020. добили су Гранд Приx Салона архитектуре у Новом Саду и Награду Fresh&Bold  Дана архитектуре у Сарајеву.
Године 2021. добили су 2. награду Балканског архитектонског бијенала.
2022. освојили су Гранд Приx фестивала BIG SEE у категорији Landscape and public space у Љубљани, Награду ‘Бернардо Бернарди’ Удружења хрватских архитеката те награду часописа План у Милану. Добитници су признања на фестивалима Визура Аперта 2016. и 2018. године. Били су номинирани за друге међународне награде (ezeen, Architizer, Piranesi, Mies van der Rohe). С Ведраном Касапом, Озаном Урсић, Ником Михаљевићем, Луком Фатовићем и Ивицом Митровићем пројектовали су хрватски павиљон на 18. Бијеналу архитектуре у Венецији.

Микелић Вреш Архитекти, Хрватска
Архитектонски студио из Загреба који су 2007. основали Марин Микелић и Томислав Вреш. Студио се бави пројектима различитих мерила и типологија, у распону од индивидуалног становања и туризма до друштвене и јавне сфере. Редовно учествују на отвореним јавним архитектонским и урбанистичким конкурсима на којима освајају бројне награде. Добитници су бројних хрватских и међународних струковних награда као што су: Посебно признање Загребачког Салона (2012.), награда УХА ‘Виктор Ковачић’ (2012., номинације 2014. и 2022.), награда УХА ‘Драго Галић’ (номинације 2021. и 2022.), Балкански архитектонски бијенале (2019. и 2021.), Brick Award за југоисточну Европу (2015.) те номинација за европску награду Mies van der Rohe (2014.) Пројекти уреда представљени су у бројним публикацијама и предавањима те излагани на изложбама у Загребу, Милану, Љубљани, Београду и Новом Саду.

Студио Аутори, Србија
Вишеструко награђивани београдски студио активан у пољу архитектуре и дизајна. Током своје 15-годишње праксе студио је развио мултидисциплинарни приступ који произлази из разумевања локалног контекста, индивидуалних потреба сваког клијента и скривених потенцијала простора, али и истрајности у проналажењу специфичних просторних решења.
Међу бројним пројектима који се крећу од продукт дизајна, преко стамбених и пословних простора и објеката, до амбијенталних цјелина, најзначајнији је Mokrin House, реализовано имање које обухваћа пет објеката хибридних намена, у Мокрину. За објекте у оквиру истог имања, АУТОРИ су двоструки добитници Награде ‘Ранко Радовић’ и Салона архитектуре у Београду, а два пута су номинирани за Mies van der Rohe  награду за сaвремену архитектуру (2013. и 2015. године). Од 2017. године студио воде Дијана Новаковић и Маја Нецић.

Архитектура Крушец, Словенија
Лена Крушец и Томаж Крушец студирали су на Архитектонском факултету у Љубљани, а 2002. године оснивају архитектонски биро Архитектура Крушец.
Томаж је студирао и на Академији за архитектуру у Мендрисију у класи Петера Зумтхора. Од 1999. године предаје на Архитектонском факултету у Љубљани.
Добитници су Плечникове медаље и Плечникове награде (за Биотехнолошки факултет), што су највиша стручна републичка признања у Републици Словенији. Три пута су били номиновани за награду Mies van der Rohe коју добијају 2022. године за пројект пијаце у Птују.

Fasch & Fuchs Architekten, Аустрија
Fasch & Fuchs  архитектонски биро основали су Hemma Faschs и Jakob Fuchs 1994. године са бироима у Бечу и Хаусманстатену. Њихов рад карактеризују софистициране конструкције и суптилно коришћење дневног светла. Биро је задужен за реализацију више образовних и културних пројеката, за што су добили многа признања и награде. Године 2021. били су номинирани за Mies van der Rohe награду за школски кампус Неустифт у Тиролу.

Амир Вук Зец, БиХ
Сарајевски архитект у 40 година дугој пракси реализује објекте различитих мерила с истим нивоом посвећености често се наслањајући на контекст поднебља у којем ствара.
Године 1984. за најбоље реализирани интеријер једне златарске радње осваја републичку награду ‘Борба’ у сурадњи с Мирком Марићем Маром. Такође осваја награде попут Grand Prix Collegium Artisticuma за различите типове архитектуре, те AIT Award и A’Design Award за Хотел Пино. Реализација Хотела Пино на Требевићу у Сарајеву је уједно и најпознатији пројект Студија Зец, па је тако номиниран за ЕУ Mies van der Roh награду 2017. године и Aga Khan награду 2022. године. Описујући рад у врло нестабилним условима босанскохерцеговачке архитектуре, Амир Вук се духовито користи синтагмом ‘ургентна архитектура’ и тако на сликовит начин објашњава контекст у којем се остварио. Од 2022. године постаје дописни члан Академије наука и умјетности Босне и Херцеговине.

Carme Pinós, Шпанија
Carme Pinós (Барселона, ​​1954.) дипломирала је архитектуру, урбанизам и пејзажну архитектуру на Школи архитектуре у Барселони (ЕТСАБ) 1979. Од 1982. до 1991. радила је с архитектом Енриком Миралесом. Након те сарадње оснива властити бироEstudio Carme Pinós. Од тада ради на бројним пројектима различитих опсега, од урбаних интервенција до дизајна намештаја.
Њена најзначајнија дјела укључују: МPavilion у Мелбурну, архитектонски склоп састављен од Трга Гардунyа, Уметничке школе Масана, стамбеног блока и западног прочеља популарне пијаце La Boqueria у повијесној четврти Барселоне, Цаиксафорум у Зарагози, зграда Универзитета економије и пословања у Бечу, седиште каталонске владе, Cube Towers у Гуадалајари.
Добитница је бројних домаћих и међународних награда, медаља и признања. Године 2011. именована је почасном чланицом Америчког института архитеката 2011. године и међународном чланицом РИБА-е 2013. године због изузетног доприноса у архитектури.
Carme Pinós посвећено ради и у пољу образовања. Била је гостујући професор на неколико престижних високообразовних институција у Венецији, Паризу, Цхицагу, Њујорку, Лаусани, Мендрисију, Риму итд. Њени радови су излагани на самосталним и групним изложбама широм свиета. Неки од њених пројеката данас се налазе у збиркама музеја као што су Centre Pompidou у Паризу и њујоршкој МОМА-и.
Pinós је и овогодишња добитница Орис награде.

СТУДИО УП, Хрватска
Представљали су Хрватску 2004. на Венецијанском бијеналу павиљоном Frameworks  у сарадњи с Петром Мишковићем и Иваном Франке. На позив Теренце Рилија кустоса изложбе Ultra Light Villagе и селектора бијенала градова Шенџен и Хонг-Конга, реализовали су павиљон Гизмо 2011. године.
Леа и Тома курирали су post-lockdown 56. загребачки салон архитектуре и урбанизма под називом Пинг-репозиториј будућности 2021. године, инсталацију Doppelgänger и наступ Mirror/Mirror на 23. интернационалној изложби Unknown Unknowns. An introduction to Mysteries миланског тријенала 2022. године.

Vinu Daniel за WALLMAKERS, Индија
Вину Даниел рођен је у Дубаију 1982. у традиционалној индијској породици. Животни пут га води натраг у Индију где 2005. године уписује Архитектонску школу на Техничком факултету у Тривандруму. Након студија, две је године провео на Институту Auroville Earth, смештеном северно од Пондичерија, радећи на пројекту опоравка и изградње након цунамија под Програмом Уједињених народа за развој (УНДП). На Институту је спознао сложеност своје професије и научио градити користећи земљу, цемент и блокове блата. Велики је утицај на Вину Даниела имао и архитект Лаурие Бакер који је живо у Тривандруму и радио на развоју одрживе архитектуре.
Архитектонску иницијативу WALLMAKERS покреће 2007. године с циљем поновног оживљавања традиционалних техника градње које су с временом нестајале, комбинујући их притом с модерним технологијама у архитектури. Вину Даниел тренутно запошљава од 100 до 150 појединаца, углавном квалификованих мајстора, и у потпуности је посвећен стварању одрживе и исплативе архитектуре.
Иницијатива WALLMAKERSс примила је многа међународна признања. Једина је индијска пракса која се нашла на попису 20 Young Practices of 2020 портала ArchDaily, освојила је три издања награде Design that Educates коју проводи Laka Foundation, номинирана је за Brick Award и Награду Дорфман Краљевске академије 2022. године.

+
ПОСЕБНИ ГОСТ

МОДЕРАТОРИ:
Миа Ротх Черина, Мароје Мрдуљаш, Динко Перачић

Поводом Фестивала Дани Ориса 23, у Орис Кући архитектуре (Краља Држислава 3, Загреб), у четвртак 2. новембра у 18 сати, биће отворена изложба пријављених радова на Конкурс за награду ‘Трипун Боканић’ Клесарске школе Пучишћа 2023.

У програму стручног усавршавања Хрватске коморе архитеката Фестивал се бодује с укупно 12 сати.

Покровитељи Фестивала: Министарство културе и медија РХ, Град Загреб, Туристичка заједница града Загреба, Велепосланство Шпањолске
Земља Партнер: Шпанија

За више информација о Фестивалу и котизацијама посјетите www.daysoforis.com