УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Cultural-Fund-Visual

Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) је 7. октобра у Тирани лансирала нови регионални пројекат “Омладински фонд за културу Западног Балкана”, намењен културним радницима-ама, младим уметницима-ама и невладиним организацијама које се баве младима и културом. Пројекат има за циљ да подржи културни активизам младих и креативна решења за друштвена и политичка питања на Западном Балкану, доприносећи регионалној сарадњи, интеркултуралном дијалогу, изградњи мира и помирењу.
Кроз Омладински фонд за културу Западног Балкана додељиваће се две групе грантова: уметницима-ама и културним радницима-ама са Западног Балкана (ЛОТ 1), те невладиним организацијама активним у области културе и регистрованим у оквиру једне од уговорних страна Регионалне канцеларије за сарадњу младих (ЛОТ 2). Финансирани пројекти ће допринети унапређењу регионалне сарадње уметника-ца и културних радника-ца и омогућити иновативне начине спровођења различитих културних и уметничких активности које имају регионалну компоненту и теже да оснаже интеркултурално учење и дијалог, изградњу мира и помирења.
Задовољство нам је да вас позовемо на Инфо сесију и припремне тренинге за аплицирање, које ће бити организована током Првог отвореног позива за предлоге пројеката (отворен од 12. октобра до 12. новембра):
• Инфо сесија: 20. октобар 2023. од 11.30 до 16.30 у Београду (Гете институт)
• Први тренинг: 25-27. октобар, Јастребац
• Други тренинг: 30. октобар – 1. новембар, Мокрин
Циљ инфо сесије је да се младим уметницима-ама и културним радницима-ама представе прилике доступне у оквиру Омладинског фонда за културу Западног Балкана. Ово укључује детаље о карактеристикама позива, критеријумима и процесу пријаве за две групе грантова које су намењене културним радницима-ама и невладиним организацијама у области културе. Током сесије ће бити речи и о тематским областима и циљним групама које би пројекти требало да обухвате.
Циљ тренинга је да оснаже капацитете потенцијалних кандидата-киња да иницирају друштвене промене кроз уметност и културу, своје идеје преточе у конкретније предлоге и уврсте RYCO тематске области као што су интеркултурално учење, изградња мира и помирење у своје пројекте.