УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за обуку “Европске политике приступачности у Републици Србији”

euf

Задовољство нам је да вас позовемо да учествујете на обуци Европске политике приступачности у Републици Србији која се организује у оквиру пројекта ЕУ за приступачне јавне установе, који финансира Европска Унија. Обуке се организују у циљу унапређивања знања и разумевања  политика и пракси унапређења приступачности у Србији.

 

Обуке су намењене запосленима у републичким, покрајинским и локалним стручним службама јавне управе, инжењерима, архитектама, урбанистима, организацијама цивилног друштва и представницима медија, a тичу се примене мера приступачности и дизајна за све у пракси, посебно на јавним објектима и инфраструктури.

 

Приступачност и дизајн за све регулишу прописи Републике Србије, a у домаће законодавство унете су одредбе међународних докумената, пре свега Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом.

 

Ипак, у пракси се прописи не спроводе у потпуности. Правилно разумевање појма приступачног окружења, уз доследну примену и контролу примене техничких стандарда од нарочитог су значаја за изградњу инклузивне заједнице. Успешност процеса стварања приступачног окружења у највећој мери зависи од локалних самоуправа које су надлежне да за велики број питања у овој области.

 

Како би се омогућило да што већи број актера присуствује обукама о приступачности биће одржане три истоветне обуке различитих датума, и то у Врњачкој Бањи (1.јуна 2021), Нишу (2.јуна 2021.) и Новом Саду (3. јуна 2021.). Због примене епидемиолошких мера у периоду пандемије корона вируса, број учесника на семинарима на лицу места је ограничен на 30,  док ће остали заинтересовани моћи да прате семинаре путем видео линка.

 

Молимо вас да изаберете датум, место и начин свога учешћа који вам највише одговара и да се путем линкова у наставку пријавите за учешће на обуци до 27. маја 2021. године.

 

Предност физичког присуства на обукама ће имати учесници који се буду први пријавили. Учeсницимa oбукe бићe рeфундирaни путни трoшкoви, по завршеном семинару.

 

У прилогу вам достављамо дневни ред семинара и основну информацију о пројекту.

Дневни ред

Информације

уторак 01.06.2021. од 10:00 до 14:00 ч.

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0vd-6orzMpE9XDk91Sdfg_x-tb-nEwWRVP

 

среда 02.06.2021. од 10:00 до 14:00 ч.

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMocO-trTgjEtK9dKJoyaujAcb_KJtjDsw7

 

четвртак 03.06.2021. од 10:00 до 14:00 ч.

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZcsdO-gqjouHdWM8MAW2US38e8tfCMkjOS3