УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

plakat Dobrović

У уторак, 24. маја, у 19 сати, у Галерији САНУ биће отворена изложба „Никола Добровић – Под заставама модерних покрета”, аутора проф. др Марте Вукотић Лазар и мр Бојана Ковачевића, која представља овог еминентног члана САНУ као особу широког увида, темељног интелектуалца, писца бројних критичких историографских студија о архитектури и градовима, професора факултета, директора Урбанистичког института Србије, првог градског архитекту Београда и безмало митску фигуру наших архитеката и културне јавности.

Наведена изложба је централни програм у години у којој се навршава 125 година од рођења архитекте Николе Добровића. Поред ње, планирана је серија догађаја у организацији Српске академије наука и уметности, уз учешће Архитектонског и Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и Удружења архитеката Србије, Београдскe интернационалнe недељe архитектуре, Академије архитектуре Србије и Културног центра Београда.

Изложба је осмишљена као синтезни приказ целокупног Добровићевог стваралаштва и има за циљ да, с једне стране, представи кључне карактеристике Добровићевог дела, његове идеје, залагања и постигнуте резултате, а с друге, да осветли миље, околности, услове и прилике у којима је то дело настајало. Сва сабрана грађа организована је у два међусобно спрегнута корпуса. Један се тиче Добровићевог стваралаштва, односно његовог дела и делатности, а у другом је тежиште на пропратним збивањима, условима и контекстима у којима је то дело настајало. У преплету ова два тока изложбена поставка нас води најпре до приказа најрепрезентативнијих дела, а потом, кроз периодизацију и многобројна сведочанства, откривамо природу и размере његовог укупног стваралачког подвига. Никола Добровић, као изузетно снажна и зналачка личност, симбол је индивидуалности и етике, вредан највећег поштовања и трајног памћења на просторима Србије, региона, као и у европским размерама.

На изложби ће бити приказан већи број пројеката, личних предмета, архивске грађе, уметничких дела и документарних филмова који се чувају у Архиву и Библиотеци САНУ, Музеју науке и технике – Београд, Народном музеју у Београду, Кући легата, Филмским новостима као и у бројним приватним колекцијама.

Изложбу су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС, Министарство културе и информисања РС, Секретаријат за културу града Београда и „Ewe Comp d.o.o”.