УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Cover illu

Центар за истраживачку делатност (ЦИД) Архитектонског факултета позива студенте докторских академских студија да се пријаве за учешће на дводневном семинару RE-MHN PhD Talks који ће се одржати 14-15. маја 2022. године на Архитектонском факултету у Београду.

RE-MHN PhD Talks семинар окупља студенте докторских академских студија са идејом да кроз пленарну дискусију и учешће критике представе и/или преиспитају своје истраживање, упореде и размене своје искуство уобличавања докторске тезе и истраживања са колегама из земље и региона, и да кроз дискусију са изабраним критичарима и осталим учесницима. стекну још један и/или нови увид у своје истраживање те извод прави пут ка успешној финализацији докторског рада. Фокус је на истраживачким темама које као примарни предмет истраживања имају масовно становање (вишепородично, социјално и сви прелазни облици), као и суседства која им припадају. На тај начин Семинар тежи да отвори мултискаларну дебату о савременом оквиру живота у стамбеним целинама вишег урбанитета (било наслеђеног, било новопројектованог). Добродошла су истраживања у свим пољима од историографских до мултидисциплинарних. Охрабрују се и кандидати са високошколских и истраживачких институција у областима сродним архитектури и урбанизму да се укључе у Семинар и поделе своја истраживања.

Изабрани критичари су:

Uta Pottgiesser (Редовна професорка – TU Delft (Холандија) и TH OWL, Универзитет примењених наука и уметности (Немачка), Председница међународне организације DOCOMOMO International),

Јован Ивановски (Редовни професор – Универзитет светог Ћирила и Методија из Скопља (УКИМ), Северна Македонија),

Ана Ивановска Дескова (Ванредна професорка – Универзитет светог Ћирила и Методија из Скопља (УКИМ), Северна Македонија),

Стефан Јанковић (доцент – Универзитет у Београду, Филозофски факултет; Институт за социолошка истраживања),

Александар Кушић (Факултет савремених уметности Београд),

Јелена Ристић Трајковић (Ванредна професорка – Универзитет у Београду, Архитектонски факултет)

Павле Стаменовић (доцент – Универзитет у Београду, Архитектонски факултет).

Стога позивамо све заинтересоване студенте и кандидате да се пријаве за учешће пратећи упутство за пријаву.

 

Пропозиције за пријављивање и учешће

Сви заинтересовани кандидати пријављују се слањем апстракта на адресу:
cid@arh.bg.ac.rs (Subject: RE-MHN PhD Talks).

Апстракт треба да се односи на приказ процеса истраживања, формулисања истраживачке теме, успостављања методологије и односа између истраживачких питања и дисциплинарних одређења и зависности, и структурирања истраживачког поступка. Апстракт се шаље на српском и/или енглеском језику. Апстракт не сме прелазити 500 речи. Апстракт може бити праћен једном илустрацијом.

Рок за слање апстракта је 25. априла 2022. године.

Трошкови котизације за учешће не постоје. Учесници сами сноси трошкове пута и смештаја.

Учешће на Семинару биће потврђено најкасније до 01. маја 2022. године.

По прихватању апстракта, учесници припремају презентацију за излагање на енглеском језику у трајању од 20 минута, која ће бити праћена дискусијом са критичарима и осталим учесницима. Сви апстракти биће приређени у Књизи апстраката.

 


 

Организациони тим:

др Ана Никезић, ванредни професор

Александра Миловановић, истраживач сарадник

 

Семинар се реализује у склопу активности на међународном пројекту Rehabilitation of Mass Housing as Contribution to Social Equality (RE-MHN) у оквиру програма DAAD – Универзитетски дијалог са земљама Западног Балкана (Hochschuldialog mit Ländern des westlichen Balkans).