УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

PosterA3-Salzburg-Architektur

Изложба “Архитектура у Салцбургу” води нас кроз историју настанка аутентичних архитектонских целина у граду који већ вековима исписује значајне странице културне историје Аустрије, Европе и света.
Све до првих година 19. века Салцбург се налазио у посебној политичкој позицији као самостална архиепископија, која је била знатно већа од данашње истоимене савезне покрајине у Аустрији.
Инвеститори у архитектуру у главном граду, али и у овој црквеној држави у целини вековима су били надбискупи са епитетом владара, чији је узор био Рим. Они су ангажовали италијанске градитеље и на тај начин допринели да се Салцбург развије у изузетан барокни град.
За даљи развој архитектуре био је пресудан све већи значај рекреативног и културног туризма. Пример у том смислу је Бад Гаштајн, бања која је изграђена око спектакуларног водопада.
Критика негативних резултата реконструкције након Другог светског рата, 1970-тих година је довела до оштрих контроверзи у Салцбургу. Путем „реформе архитектуре“ из 1983. године, успешно је спроведен пројекат који је широм Европе привукао пажњу, а чији исход је резултирао грађевинским објектима који су привукли међународну пажњу.
На 17 панела налазе се примери најзначајнијих архитектонских решења у Салцбургу и околини, као и текстови из којих сазнајемо детаље о идејној позадини и историјском контексту у коме су настајала.

Изложба је отворена од 3.  до 16. децембра 2021. године у Свечаној сали Факултета.

Флајер