УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Istituto_Italiano_Belgrado

Након успеха који су постигла претходна издања у 110 градова света, у среду 20. марта 2019. године поново се одржава Дан италијанског дизајна, иницијатива коју промовише Министарство спољних послова и међународне сарадње Републике Италије у сарадњи са Министарством културе Републике Италије, Тријеналеом у Милану, Италијанском агенцијом за спољну трговину ИЦЕ, Конфиндустријом, Салоном намештаја у Милану, Асоцијацијом за индустријски дизајн, Фондацијом “Compasso d’Oro” и Федерацијом “Federlegno Arredo” с циљем да се обележи изванредност италијанског дизајна у свету као значајног сектора италијанске културе и привреде.

У ову иницијативу укључено је 100 “амбасадора” италијанског дизајна који у преко 100 градова широм света полазећи од теме “Дизајн и град будућности. Квалитет живота и нове границе становања” истичу улогу дизајна Made in Italy у побољшању квалитета живота.

matteo-fantoni-portret

Предавање:
Поводом трећег издања Дана италијанског дизајна, Амбасада Италије у Београду и Италијански институт за културу у Београду представљају предавање архитекте Матеа Фантонија (Matteo Fantoni) из Студија Фантони у Милану које ће се одржати у среду, 20. марта, у 19.00 часова у Музеју науке и технике у Београду (ул. Скендербегова 51).

Том приликом ће амбасадор италијанског дизајна, Матео Фантони, са професором др Зораном Ђукановићем са Архитектонског факултета у Београду разменити искуства и дискутовати о односу између дизајна и одрживости у економском, друштвеном и амбијенталном смислу.

У Музеју науке и технике биће представљена и изложба “Десет речи” која обухвата радове 30 дизајнера у успону који су илустровали десет речи италијанског језика везаних за свет културе и пројектовања. Изложба је резултат пројекта “Italianism” који валоризује везу између италијанског језика и света пројектаната, а чије последње издање је реализовано на тему “Дизајн речи. Реч дизајнерима”.

Италијански дизајн карактерише стално обнављање тема и схема захваљујући креативности аутора и подстицајима клијената. Инвентивност и оригиналност у пројектовању, квалитет употребљених материјала, брижљива израда предмета, производни процес који води рачуна о животној средини, о оном ко израђује те производе као и оном ко ће их користити, затим врло висок ниво графике паковања и рекламе јесу оне карактеристике које су италијански дизајн учиниле чувеним, престижним и препознатљивим у свету.


Повезани текстови:
Дан италијанског дизајна 2018 одржан на Архитектонском факултету
Дан италијанског дизајна у свету: округли сто о савременом дизајну (01.03.2018.)
Симпозијум Фондације Ромуалдо Дел Бианко: “Наслеђе за планету Земљу 2018”, Фиренца, Италија 03-04.03.2018.
Изложба: МАЛЕ УТОПИЈЕ – Италијанска архитектура трећег миленијума између историје, истраживања и иновације
Стипендије италијанске владе за стране држављане у школској 2017/18.
Дан италијанског дизајна: округли сто о савременом дизајну (02. март 2017.)

Циклус италијанских археолошких филмова: Шетња кроз италијанску културну баштину – Северна Италија
Седам кључних тема Бијенала архитектуре 2016. у Венецији
Бијенале архитектуре у Венецији 2016: Златни лав за животно дело – Пауло Мендез да Роша
Алехандро Аравена – уметнички директор Бијенала у Венецији 2016
Предавање: о култури дизајнираног инжењерства – проф. Ханиф Кара


Italian-Design-Day-2019_plakat