УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Конкурс за учешће на 40. Салону архитектуре 2018.

Salon-Arhitekture-Kolaz-Nagradjeni_2017_edit

SalonArhitekture_Logo_o

Музеј примењене уметности (МПУ) из Београда позива све заинтересоване ствараоце у области архитектуре да узму учешће на 40. Салону архитектуре који ће се одржати од 29. марта до 05. маја 2018. у галерији МПУ. Салон архитектуре организује Музеј примењене уметности из Београда и представља изложбу радова из области архитектуре. Изложба Салона је међународног карактера.

40. Салон архитектуре
29. март – 05. мај 2018.

Савет салона архитектуре објављује тему 40. Салона архитектуре под називом:
Поља будућности”.

Конкурс је отворен од 22. јануара до 20. фебруара 2018. године. Пријава радова врши се електронским путем преко веб портала Салона: http://www.salonarhitekture.rs/.

Жири 40. Салона (по абецедном реду) 2018. године:
Имена чланова Жирија 40. Салона архитектуре биће накнадно објављена.

Савет Салона архитектуре 2018. године:
Александар Милојковић, Љиљана Милетић Абрамовић, Татјана Стратимировић. Два нова члана Савета биће накнадно објављена.

2017_Salon-arhitekture_1a-Gran-prix-Milutinovic

Велика награда – Grand Prix 39. Салона: Предрагу Милутиновић за реализовано дело Параолимпијски центар Крагујевац

Пропозиције о учешћу на 40. Салону архитектуре

Право излагања и учествовања у такмичењу за награде Салона имају сва физичка и правна лица која професионално делују у области архитектуре, као и студенти, без обзира на њихову територијалну припадност и њихове личне особине.

Учесник на Салону не може бити лице које је непосредно ангажовано на реализацији Салона, односно лице које је члан Савета Салона као ни лице које је члан Жирија. Учесник Салона не може бити лице које је у сродству или непосредно сарађује са чланом Жирија у периоду од тренутка јавног позива за Салон до затварања Салона.

У конкуренцији за награде на Салону архитектуре радове могу излагати професионалци и то у следећим категоријама:
• Архитектура,
• Урбанизам,
• Ентеријер,
• Експеримент и истраживање,
• Публикације,
• Архитектонска критика,
• Архитектонска фотографија,
• Конкурсни пројекти,
• Студентски радови.

Радови реализовани ван територије Републике Србије биће селектовани и вредновани у категорији – Гост Салона.

Ван конкуренције за награде на Салону архитектуре радове могу излагати професионалци и студенти и то у категорији: Конкурсни пројекти. Ван конкуренције за награде на Салону архитектуре радове могу излагати и студенти и то у категорији: Студентски радови.

Студенти који наступају са радовима реализованим у оквиру наставних активности морају имати препоруку ментора, односно руководиоца наставног предмета у оквиру кога су израђени радови.

На Салону, по правилу, могу бити изложени радови наведених категорија који су настали или су реализовани у периоду од 2 (две) године које претходе Салону, под условом да нису излагани у истој категорији на претходним салонима архитектуре.

Каталог ће бити на српском и енглеском језику.


Важни датуми

  • Рок за доставу пријаве радова до 20. фебруара 2018. године;
  • Резултати селекције биће познати ауторима до 28. фебруара 2018. године;
  • Рок за доставу материјала за каталог до 10. марта 2018. године;
  • Рок за доставу материјала за пано до 15. марта 2018. године;
  • Свечано отварање Салона, проглашење и уручење награда 29. март 2018. у 19.00 часова.

Сви пријављени радови предмет су селекције жирија. Број пријављених радова је неограничен. Пријава радова вршиће се електронским путем преко веб портала Салона: http://www.salonarhitekture.rs/


Котизација

Котизација за учешће на Салону се плаћа за радове који су прошли жирирање и селектовани су за излагање. Котизација за учешће на Салону износи 6000 РСД за категорије архитектура, урбанизам, ентеријер и експеримент и истраживање, и 5000 РСД за категорију конкурсни пројекти.

Котизација обезбеђује штампање и излагање једног рада и два примерка каталога. Од 2015. године МПУ је преузео у целости штампање радова за излагање. Трошкови штампе су укључени у износ котизације. Учесници који излажу у категоријама публикације и архитектонска критика уместо котизације остављају Музеју два примерка своје публикације (књига, часопис, текст).

Студенти плаћају само штампање изложбеног плаката у износу од 1000 РСД.

– Уплата котизације за физичка лица се врши на рачун Музеја 840 – 31120845 – 93; прималац: Приходи установа културе, Музеј примењене уметности. Позив на број обавезан 97 4302339040074231400; обавезно навести сврху уплате: Котизација за учешће на Салону архитектуре.

– За уплату котизације за правна лица> потребно је прво доставити податаке о предузећу, називу примљеног рада/радова и износу котизације на е-маил ivana.drcelic@mpu.rs и потом уплату извршити по приспећу фактуре.


Свечано отварање Салона

Свечано отварање Салона, проглашење и уручење награда предвиђено је за четвртак 29. март 2018. у 19.00 часова. Жири ће доделити ГРАНД ПРИX Салона као и награде по тематским областима (категоријама).

Контакт:
мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос
Миољуб Кушић, кустос сарадник

Салон архитектуре
Музеј Примењене уметности
Вука Караџића 18, 11000 Београд
тел: 011 / 2626 841; 2626 494;
Email: ljma@mpu.rssalonarh@mpu.rs
Web адресе: www.mpu.rs, www.salonarhitekture.rs