УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Студенти друге године МАСА у посети Музеју савремене уметности у Београду

Студенти у посети Музеју савремене уметности у Београду

Muzej_savremene_umetnosti_logo_main

Студенти друге године Мастер академских студија Архитектура, усмерења Архитектонско конструктерство, су први посетили реконструисани Музеј савремене уметности у Београду, пре свечаног отварања музеја. Посета музеју организована је у петак, 06. октобра 2017. године, у оквиру предмета МАСА-АК23021 СТУДИО М03АК – Пројекат 2017/18, ментор др Ненад Шекуларац, ван. професор и асистент Неда Џомбић, чији је тематски оквир задатка оријентисан ка култури и уметности као месту препознавања односа у друштву.

Poseta_muzeju_Savremene_umetnosti_2017_02

Poseta_muzeju_Savremene_umetnosti_2017_03

Студенти у разговору са пројектантом реконструкције Музеја савремене уметности – Дејаном Тодоровићем, дипл.инг.арх.

Како ће студенти у оквиру предмета пројектовати објекте изложбеног карактера, на овај начин презентован им је реконструисани простор музеја. Студенте је угостио пројектант реконструкције Музеја савремене уметности – Дејан Тодоровић, дипл.инг.арх.

У обиласку студенти су упознати простором музеја, примењеним конструктивним решењем, новим технолошким решењима примењеним у музеју, пројектантаким проблемима који су се јављали током реконструкције као и њиховим решењима.

Према најавама, свечано отварање музеја заказано је за 20. октобар 2017. године.


Музеј савремене уметности у Београду је основан 1965. године и од тада своју излагачку политику заснива на представљању најзначајнијих уметника, раздобља, покрета и тенденција југословенске, српске и иностране уметности 20. и 21. века. Такође, МСУБ је на европској и светској мапи модерне и савремене уметности стекао завидну репутацију која је отворила могућност интензивне међународне сарадње са релевантним институцијама, кустосима и критичарима. Разноврсношћу својих програма, истраживачким и педагошким радом, интензивном међународном сарадњом и отвореношћу за различите облике културних активности и сарадње, МСУБ данас представља важан чинилац уметничког и културног живота Београда и Србије.

Зграду Музеја савремене уметности пројектовали су архитекте Иван Антић и Иванка Распоповић, победници на конкурсу из 1960. године. Грађена је између 1960 и 1965. године, а како од 1987. поседује статус споменика културе реконструкција се врши под надзором Завода за заштиту споменика. У том смислу, радови не подразумевају никакве измене на габариту објекта или његовом оригиналном концепту, већ само реконструкцију са применом најсавременијих музеолошких стандарда. То подразумева мања прилагођавања на унутрашњости, функционалну реорганизацију, нове садржаје за посетиоце и модернизован изложбени простор.

Опширније о процесу реконструкције можете погледати овде…
Beobuild: Реконструкција Музеја савремене уметности