УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба ауторских фотографија: Добровић у Дубровнику – Волфганг Талер (Wolfgang Thaler)

Никола Добровић – Хотел Гранд, Лопуд, Хрватска, 1936. | Фото © Wolfgang Thaler

Позивамо Вас на свечано отварање изложбе “Добровић у Дубровнику”, промоцију књиге “Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture” и разговор са ауторима Крунославом Иванишином, Волфгангом Талером и Љиљаном Благојевић у среду, 22. фебруара 2017. године у 18.00h у Музеју примењене уметности. Модератор разговора је Снежана Ристић.

Добровић у Дубровнику
Изложба ауторских фотографија Волфганга Талера (Wolfgang Thaler) из књиге “Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture”
22. фебруар – 15. март 2017.

Организатор: Музеј примењене уметности

DD_Cover

Публикација: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Крунослав Иванишин, Wolfgang Thaler, Љиљана Благојевић

Изложба Добровић у Дубровнику организована је у Музеју примењене уметности поводом обележавања 120 година од рођења и 50 година од смрти архитекте Николе Добровића (12.02.1897–11.01.1967), једног од најзначајнијих архитеката српске и југословенске архитектуре XX века. На изложби ће бити представљен опус Николе Добровића настао у Дубровнику у периоду 1934 –1943. Реч је о такозваном дубровачком периоду Н. Добровића, о низу објеката изграђених на дубровачкој ривијери који су означили продор модернизма у овом делу Јадранске обале. Реч је о хотелу „Гранд” на Лопуду, вили „Русалка”, вили „Адонис”, вили у Сребреном, вили „Весна” на Лопуду, вили у затону крај Дубровника, регулацији градског подручја „Плоче” и адаптацији „Дивоне” у Дубровнику.


Повезани текстови:
Публикација и изложба: Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Добровић у Дубровнику: Подухват модерне архитектуре)
БИНА пре БИНЕ предавање: “Велики архитекти наше модерне – Никола Добровић и Милан Злоковић” – др Љиљана Благојевић
Изложба савременог нордијског стакла: Додир стакла
Конкурс за учешће на 39. Салону архитектуре 2017.
Отварање изложбе у МПУ: Ре_акција на избегличку кризу: Студенти Архитектонског факултета за избеглице
Изложба поводом 50 година од смрти великог архитекте: Le Corbusier
Изложба: Мапирање идентитета – архитектура Београда 1919 – 2015


DD_15

Публикација: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Крунослав Иванишин, Wolfgang Thaler, Љиљана Благојевић | Фото © Wolfgang Thaler

Сама изложба базирана је на фотографијама, цртежима и документарном материјалу који је настао током рада на припреми књиге истоименог наслова Добровић у Дубровнику (Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture) тима аутора, Крунослав Иванишин, Волфганг Талер (Wolfgang Thaler) и Љиљана Благојевић, окупљених на реализацији овог важног подухвата. На изложби ће бити изложено 35 ауторских фотографија Волфганга Талера из књиге Добровић у Дубровнику.

Изложба и разговор о књизи су омаж и подсећање на Николу Добровића, његову личност, његов утицај и на само његово дело. Добровићев допринос је био изузетно значајан у формирању и утемељењу српске и југословенске модерне архитектуре, као и на формирање генерација српских архитеката.

DD_12

Публикација: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Крунослав Иванишин, Wolfgang Thaler, Љиљана Благојевић | Фото © Wolfgang Thaler
Добровић у Дубровнику: деплијан изложбе

Изложбом Добровић у Дубровнику Музеј примењене уметности најављује и овогодишњи Салон архитектуре, своју традиционалну манифестацију посвећену архитектури (од 1974), у оквиру чијег Пратећег програма ће такође бити организован посебан темат посвећен обележавању годишњица архитекте Николе Добровића.

Кустос изложбе: Љиљана Милетић Абрамовић, музејски саветник и в.д. директор МПУ

ZnakMPU_crveni