UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba autorskih fotografija: Dobrović u Dubrovniku – Volfgang Taler (Wolfgang Thaler)

Nikola Dobrović – Hotel Grand, Lopud, Hrvatska, 1936. | Foto © Wolfgang Thaler

Pozivamo Vas na svečano otvaranje izložbe “Dobrović u Dubrovniku”, promociju knjige “Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture” i razgovor sa autorima Krunoslavom Ivanišinom, Volfgangom Talerom i Ljiljanom Blagojević u sredu, 22. februara 2017. godine u 18.00h u Muzeju primenjene umetnosti. Moderator razgovora je Snežana Ristić.

Dobrović u Dubrovniku
Izložba autorskih fotografija Volfganga Talera (Wolfgang Thaler) iz knjige “Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture”
22. februar – 15. mart 2017.

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

DD_Cover

Publikacija: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević

Izložba Dobrović u Dubrovniku organizovana je u Muzeju primenjene umetnosti povodom obeležavanja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti arhitekte Nikole Dobrovića (12.02.1897–11.01.1967), jednog od najznačajnijih arhitekata srpske i jugoslovenske arhitekture XX veka. Na izložbi će biti predstavljen opus Nikole Dobrovića nastao u Dubrovniku u periodu 1934 –1943. Reč je o takozvanom dubrovačkom periodu N. Dobrovića, o nizu objekata izgrađenih na dubrovačkoj rivijeri koji su označili prodor modernizma u ovom delu Jadranske obale. Reč je o hotelu „Grand” na Lopudu, vili „Rusalka”, vili „Adonis”, vili u Srebrenom, vili „Vesna” na Lopudu, vili u zatonu kraj Dubrovnika, regulaciji gradskog područja „Ploče” i adaptaciji „Divone” u Dubrovniku.


Povezani tekstovi:
Publikacija i izložba: Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Dobrović u Dubrovniku: Poduhvat moderne arhitekture)
BINA pre BINE predavanje: “Veliki arhitekti naše moderne – Nikola Dobrović i Milan Zloković” – dr Ljiljana Blagojević
Izložba savremenog nordijskog stakla: Dodir stakla
Konkurs za učešće na 39. Salonu arhitekture 2017.
Otvaranje izložbe u MPU: Re_akcija na izbegličku krizu: Studenti Arhitektonskog fakulteta za izbeglice
Izložba povodom 50 godina od smrti velikog arhitekte: Le Corbusier
Izložba: Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919 – 2015


DD_15

Publikacija: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević | Foto © Wolfgang Thaler

Sama izložba bazirana je na fotografijama, crtežima i dokumentarnom materijalu koji je nastao tokom rada na pripremi knjige istoimenog naslova Dobrović u Dubrovniku (Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture) tima autora, Krunoslav Ivanišin, Volfgang Taler (Wolfgang Thaler) i Ljiljana Blagojević, okupljenih na realizaciji ovog važnog poduhvata. Na izložbi će biti izloženo 35 autorskih fotografija Volfganga Talera iz knjige Dobrović u Dubrovniku.

Izložba i razgovor o knjizi su omaž i podsećanje na Nikolu Dobrovića, njegovu ličnost, njegov uticaj i na samo njegovo delo. Dobrovićev doprinos je bio izuzetno značajan u formiranju i utemeljenju srpske i jugoslovenske moderne arhitekture, kao i na formiranje generacija srpskih arhitekata.

DD_12

Publikacija: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević | Foto © Wolfgang Thaler
Dobrović u Dubrovniku: deplijan izložbe

Izložbom Dobrović u Dubrovniku Muzej primenjene umetnosti najavljuje i ovogodišnji Salon arhitekture, svoju tradicionalnu manifestaciju posvećenu arhitekturi (od 1974), u okviru čijeg Pratećeg programa će takođe biti organizovan poseban temat posvećen obeležavanju godišnjica arhitekte Nikole Dobrovića.

Kustos izložbe: Ljiljana Miletić Abramović, muzejski savetnik i v.d. direktor MPU

ZnakMPU_crveni

20