УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_-Climathon_m

Климатон (Climathon) спаја изазове светских градова са људима који имају страст и способност да их решавају. Климатон је једнодневни глобални догађај о климатским променама који организује Клима-КИЦ (Climate-KIC), у сарадњи са Привредном комором Србије, који ће се одржати у исто време у великим градовима широм света у петак, 28. октобра 2016. године.

Изазов:
Свака особа свакога дана производи, директно или индиректно, одређену количину угљен-диоксида и других гасова стаклене баште који се емитују у атмосферу. Ове емисије су резултат вожње ваших аутомобила, грејања ваших домова током зиме, летења на ваше омиљене дестинације, бацања смећа и многих других ствари. Свеукупна количина ових емисија, изражена у еквивалент тонама угљен-диоксида, описује ваш “угљенични отисак”. Угљенични отисак се може измерити на свим нивоима: по особи, по домаћинству, по компанији, по граду, по земљи итд.

Позивамо предузетнике, иноваторе, студенте, пројектанте да се удруже у тимове и проведу 24 часа заједно како би пронашли иновативна решења за смањење угљеничног отиска града Београда. Ова решења могу да укључе области као што су мерење CO2 емисија, побољшани јавни превоз, енергетски ефикасне зграде, алтернативна горива и изворе мобилне енергије, снабдевање електричне енергије из нискоугљеничних извора, стратешко планирање простора и многе друге.

Шта нудимо учесницима Климатона:
Креирајте стварна решења за климатске изазове вашег града, активирајте се у свом граду. Какве користи ћете имати од Климатона?

• помаже решавању локалних климатских изазова вашег града, и чини ваш град прилагодљивијим у односу на климатске промене
• повезује са локалним лидерима из академске заједнице, привреде и државних органа
• развија ваше способности у јавном говору, иновативном размишљању, одређивању приоритета, и истражује нове алате и методологије
• удружује снаге са осталим предузетницима и иноваторима који исто размишљају
• постајете део глобалне заједнице која ради заједно на покретању климатске кампање!

Региструјте сада да сте заинтересовани да се придружите глобалном покрету Климатон како би покренули климатску кампању.

Рок за подношење пријава је петак, 21. октобар 2016. године.

О Клима-КИЦ:
Клима-КИЦ (Climate-KIC) је највеће јавно – приватно партнерство у Европској унији које решава проблем климатских промена кроз иновације како би створила “zero carbon” привреду. Решавамо проблем климатских промена кроз четири приоритетне теме: урбана подручја,коришћење земљишта, производни системи, метрика одлучивања и финансије. Образовање је у срцу ових тема како би подстакли и оснажили будуће генерације климатских лидера. Клима-КИЦ је подржан од стране Европског института за иновације и технологију (ЕИТ), који је орган Европске уније.

Контакти:
Isabel Airas
isabel.airas@pks.rs
тел: 011-4149456

Филип Мрдак
filip.mrdak@pks.rs
тел: 011-4149465

#Climathon
https://climathon.climate-kic.org
https://www.facebook.com/ClimateKIC/?fref=ts

Privredna-komora-Srbije_logo