UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_-Climathon_m

Klimaton (Climathon) spaja izazove svetskih gradova sa ljudima koji imaju strast i sposobnost da ih rešavaju. Klimaton je jednodnevni globalni događaj o klimatskim promenama koji organizuje Klima-KIC (Climate-KIC), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, koji će se održati u isto vreme u velikim gradovima širom sveta u petak, 28. oktobra 2016. godine.

Izazov:
Svaka osoba svakoga dana proizvodi, direktno ili indirektno, određenu količinu ugljen-dioksida i drugih gasova staklene bašte koji se emituju u atmosferu. Ove emisije su rezultat vožnje vaših automobila, grejanja vaših domova tokom zime, letenja na vaše omiljene destinacije, bacanja smeća i mnogih drugih stvari. Sveukupna količina ovih emisija, izražena u ekvivalent tonama ugljen-dioksida, opisuje vaš “ugljenični otisak”. Ugljenični otisak se može izmeriti na svim nivoima: po osobi, po domaćinstvu, po kompaniji, po gradu, po zemlji itd.

Pozivamo preduzetnike, inovatore, studente, projektante da se udruže u timove i provedu 24 časa zajedno kako bi pronašli inovativna rešenja za smanjenje ugljeničnog otiska grada Beograda. Ova rešenja mogu da uključe oblasti kao što su merenje CO2 emisija, poboljšani javni prevoz, energetski efikasne zgrade, alternativna goriva i izvore mobilne energije, snabdevanje električne energije iz niskougljeničnih izvora, strateško planiranje prostora i mnoge druge.

Šta nudimo učesnicima Klimatona:
Kreirajte stvarna rešenja za klimatske izazove vašeg grada, aktivirajte se u svom gradu. Kakve koristi ćete imati od Klimatona?

• pomaže rešavanju lokalnih klimatskih izazova vašeg grada, i čini vaš grad prilagodljivijim u odnosu na klimatske promene
• povezuje sa lokalnim liderima iz akademske zajednice, privrede i državnih organa
• razvija vaše sposobnosti u javnom govoru, inovativnom razmišljanju, određivanju prioriteta, i istražuje nove alate i metodologije
• udružuje snage sa ostalim preduzetnicima i inovatorima koji isto razmišljaju
• postajete deo globalne zajednice koja radi zajedno na pokretanju klimatske kampanje!

Registrujte sada da ste zainteresovani da se pridružite globalnom pokretu Klimaton kako bi pokrenuli klimatsku kampanju.

Rok za podnošenje prijava je petak, 21. oktobar 2016. godine.

O Klima-KIC:
Klima-KIC (Climate-KIC) je najveće javno – privatno partnerstvo u Evropskoj uniji koje rešava problem klimatskih promena kroz inovacije kako bi stvorila “zero carbon” privredu. Rešavamo problem klimatskih promena kroz četiri prioritetne teme: urbana područja,korišćenje zemljišta, proizvodni sistemi, metrika odlučivanja i finansije. Obrazovanje je u srcu ovih tema kako bi podstakli i osnažili buduće generacije klimatskih lidera. Klima-KIC je podržan od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koji je organ Evropske unije.

Kontakti:
Isabel Airas
isabel.airas@pks.rs
tel: 011-4149456

Filip Mrdak
filip.mrdak@pks.rs
tel: 011-4149465

#Climathon
https://climathon.climate-kic.org
https://www.facebook.com/ClimateKIC/?fref=ts

Privredna-komora-Srbije_logo

0