УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Представљамо вам део атмосфере са изложбе У1НА1 2015/16, одржане у изложбеном простору галерије Ауле на Архитектонском факултету од 27. јуна до 01. јула 2016. године, на којој су изложени студентски радови са курса СТУДИО М02А – СЕМИНАР: У 1 НА 1 – АРХИТЕКТУРА УПОТРЕБНОГ ПРЕДМЕТА, урађени под руководством доц. Небојше Фотирића и асис. Бојане Јерковић.


Повезани текстови:
Изложба У1НА1 2015/16: Архитектура употребног предмета
Представљени студентски радови на изложби У1НА1 2014/15
Процес РИБА валидације наших студијских програма је успешно окончан!
Изложба У1НА1 2014/15: Архитектура употребног предмета
Изложба У1НА1 2013/14: Архитектура употребног предмета


2016_U-1-na-1_th

Семинар У1НА1 има за циљ стицање нових вештина кроз архитектонски поступак и језик, оптимално усаглашен са техничким и функционалним законитостима и могућностима израде предмета/мобилијара, као и реализацију прототипа у реалним технолошким и тржишним условима.

Фотографије са завршне изложбе У1НА1 2015/16 у аули на Архитектонском факултету (Фото © М.Булатовић). Целокупан албум фотографија можете погледати овде: https://flic.kr/s/aHskEvtbhb


Овде можете погледати неке од радова са описом идеја:

U1NA1_201516_ODABRANO_38_opt
Богдан Ђокић | Чеш
Чеш је предмет који је на граници употребљивости. Искористићеш га повремено да се почешеш, али само толико, јер је његова улога да буде присутан и леп у твом дому.

U1NA1_201516_ODABRANO_08_opt
Катарина Декић | Столица
Сви имамо “ону” столицу на којој се гомила тек скинута одећа коју треба проветрити пре одлагања. Иницијална идеја била је створити употребни предмет који ће “одменити” ту столицу. Параван је дизајниран тако да се платнене траке “мотају” око рама на начин који омогућава заклон, али уједно служе и за пребацивање, убацивање одеће у тако створене преграде.

U1NA1_201516_ODABRANO_51_opt
Драгана Добрисављевић | Даска за одлагање врућих поклопаца
Концепт употребног предмета произилази из питања како превазићи проблем који се јавља приликом спремања оброка, када услед коришћења поклопаца долази до њиховог загревања које често проузрокује нелагодности при коришћењу, и стварање паре и воде која може да оштети кухињске елементе. Анализом различитих поклопаца долази се до развоја форме која се добија унијом различитих облика и величина поклопаца. Читав предмет израђен је од полиетиленске пластике и постављен из сегмената који се постављају на два “чешља” која омогућавају стабилну структуру и могућност расклапања ради одржавања хигијене. Постављањем форме из сегмената на дистанцама од 4mm омогућава се да вода несметано пролази без задржавања.

U1NA1_201516_ODABRANO_52_opt
Милица А. Николић | Сет сточића
Основна идеја креирања сета сточића је њихова мултифункционалност, покретљивост и једноставно паковање при ношењу и заузимању што мањег простора у ентеријеру. Пружа могућност комбиновања и преклапања елемената на више начина, у сврху коришћења као сточића, полице или за седење деце. Картон као материјал доприноси лакоћи елемената и њиховог комбиновања, пружа сведен и занимљив дизајн и текстуру, и даје могућност брзе и јефтине производње.

U1NA1_201516_ODABRANO_16_opt
Смиљана Михајловић | ООгледало
ООгледало настаје повезивањем два обична огледала у систем који кориснику омогућава сагледавање из углова који се обичним огледалом не могу остварити. Велико огледало причвршћено је за зид и зглобно повезано са малим, помоћним огледалом. Ротирањем помоћног огледала приликом огледања, корисник остварује жељени угао посматрања (из профила, с потиљка).

U1NA1_201516_ODABRANO_37_opt
Анастасија Симовић | Параван ТРИ+
Параван ТРИ+ је настао из потребе за комадом намештаја који ће пратити данашњи начин живљења, честа мењања станишта, као и мале просторе за живот. Лакоћа и однос материјала од којих је изведен произашли су из исте потребе, као и естетским истраживањем у приступу дизајнирања паравана.

U1NA1_201516_ODABRANO_59_opt
Душан Мунћан | Помоћу штапа и канапа – ЛАМПА
Зглобови омогућавају подешавање угла светла и форму лампе. Користећи шпер и метални врх, лампа даје посебну боју и карактер светлу.

U1NA1_201516_ODABRANO_42_opt
Ивана Марјановић | Чивилук
Из димензионе, геометријске и композиционе анализе односа предмета којима је чивилук домаћин, са жељом да се заузме што мања дубина у простору, а затим да ти исти предмети буду елемент целокупне слике коју на крају треба да произведу, произашао је овај триангулисани дизајн који употпуњује простор својом скулптуралношћу и када није у својој примарној функцији чивилука.

U1NA1_201516_ODABRANO_45_opt
Теодора Тасић | ЛАПСТО
Предмет је намењен љубитељима рада на гарнитури, у кревету или фотељи. Дизајниран је по мери човека како би се постигла максимална удобност током рада. Већа, горња платформа, предвиђена је за лаптоп и перфорирана је како би омогућила хлађење. Мања, нижа платформа, је димензионисана за коришћење миша – омогућава удобан положај за рад јер су рамена у истом нивоу. Одлагање лапстола решено је његовом формом која задовољава две функције: у кревету служи као сто за лаптоп а поред кревета као ноћни сточић. Функција захтева да лапсто буде лаган па је за материјал одабрана пластика. Лапсто допушта разноликост боја и перфорација ради уклапања у сваки простор и сваком кориснику.