УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Konkurs_Dzep_za_Cep_main

Рок за предају радова је продужен до петка, 20. маја 2016. године због априлског испитног рока.  Студенти који су предали радове у првом кругу имају право да их редизајнирају уколико то желе. Жирирање ће се обавити у понедељак, 23. маја 2016.

Организатор конкурса: Универитет у Београду – Архитектонски факултет
Испред организатора конкурса: Проф. др Владан Ђокић, декан
Аутор концепта и конкурса: Асс. Андреј Јосифовски

КОНКУРС: ЏЕП ЗА ЧЕП

Џеп за чеп је простор малих димензија који има улогу привремене станице за све чепове на њиховом путу ка рециклажи. Овај џеп може бити разних облика, димензија, материјала и боја. Помозите нам да осмислимо и направимо архитектонски џеп за „чеп за хендикеп“.

ЦИЉ КОНКУРСА
Конкурс је намењен свим заинтересованим студентима архитектуре. Студенти су позвани да одговоре на тему кроз дизајн места и објекта за одлагање и прикупљање чепова ПЕТ амбалаже, и тиме допринесу акцији „Џеп за хендикеп“, те тако учествују у промоцији шире теме о подизању свести међу студентима о акцији „чеп за хендикеп“.

ПРЕДМЕТ КОНКУРСА
Конкурсом се предвиђа дизајн места и објекта (корпе) за одлагање чепова ПЕТ амбалаже. Максимална величине објекта за одлагање је 45 cm х 45cm х 90cm. Препоручује се да објекат одлагања (корпу) прати и одговарајућа сценографија, односно визуелни идентитет који је могуће предвидети у смислу плаката, путоказа, налепница, печата и слично, који би могли бити саставни део промоције акције.

Дизајн објекта за одлагање, као и пратећих материјала визуелног идентитета треба осмислити тако да недвосмислено, креативно, домишљато, те графички адекватно и убедљиво указује на тему конкурса, архитектонски факултет и студенте архитектуре. Дизајн објекта и визуелног идентитета треба да буде једноставан за производњу и монтажу и примену. Треба да буде визуелно упадљив али и одмерен. Пожељно је да достављена решења задовољавају услове лаког транспорта и премештања садржаја. Предмети конкурса се планирају унутар заједничких просторија Архитектонског факултета (ходници, аула, читаоница, кантина), те је неопходно размишљати и о њивовом адекватном стајању и коришћењу унутар таквих амбијената.

ТЕХНИЧКИ ОПИС И ПРОПОЗИЦИЈЕ
Укупна поставка састоји се од 3 различите корпе за прикупљање чепова, које су предмет индивидуалних промишљања студената, које уз пратећи визуелни идентитет чине микро-инсталације лоциране на три различита места на спрату Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Поред самог дизајна, одабир материјала и техника реализације су такође предмет овог конкурса. Препоручени материјали за израду морају одговарати намени, дужини трајања акције, количини оптерећења, условима коришћења.

Сваки учесник прилаже једно решење које подразумева: обликовна, материјална и дизајн решења сва три објеката за одлагање (корпи) и пратећи визуелни идентитет.

Сва три решења се представљају и предају на једном плакату 50/70 цм и на CDу у електронској форми.

ПРЕДАЈА РЕШЕЊА
Сви заинтересовани студенти своје радове могу предати у штампаној и електронској форми. Конкурсни елаборат се предаје у Кабинету 215 од 14:00 – 15:00 часова на дан завршетка конкурса, односно 15.04.2016. године.

ТРИ НАЈБОЉА РАДА
Три најбоља рада, изабрана од стране стручног жирија ће бити реализована и постављена за употребу у просторијама Архитектонског факултета. Реализација радова одвијаће се у току накнадно организованих радионица када ће награђени студенти и други заинтересовани студенти радити на реализацији награђених решења, као и на развоју идеја за наставак акције.

СТРУЧНИ ЖИРИ
председник жирија: Проф. др Владимир Мако, архитекта
члан жирија: Асс. Владимир Парежанин, архитекта
члан жирија: Асс. Андреј Јосифовски, архитекта
члан жирија: Асс. др Иван Шулетић, визуелни уметник

ВАЖНИ ДАТУМИ
25.03.2016. – објављивање расписа конкурса
15.04.2016. – завршетак конкурса / предаја конкурсних елабората
18.04.2016. – објава резултата жирирања

Konkurs_Dzep_za_Cep_plakat

О ПРОЈЕКТУ

ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП је акција покренута од стране Удружења параплегичара и квадриплегичара Баната (ОСИ) из Зрењанина пре више од 3 године са циљем и поруком да се хуманост може испољити без и једног динара. Акција подразумева прикупљање свих врста пластичних чепова: са флаша од воде и сокова, балона за воду од 5/6/8 литара, са паковања од козметичких производа, шампона, омекшивача, купки, пластичних затварача са млека и других тетра пак амбалажа, чепови са паковања од кечапа, моторних и јестивих уља па чак и кутијица од киндер јајета. Оно што се овом акцијом не прикупља су поклопци са тегли, кантица, кутија од сладоледа и амбалажа те врсте.

Сакупљени чепови се рециклирају као тврда пластикa у компанијама које се баве том врстом рециклаже, а од средстава прикупљених рециклажом се врши набавка ортопедских помагала (инвалидска колица, ходалица, штака, пелена за одрасле…) за оне којима је то најпотребније. До сада је у оквиру акције купљено 33 лако-активних колица, 8 собних ходалица, 4 тоалетна колица, једна гусеница за степенице, 42 анти-декубитална јастука као и 35 рохо јастука, 6 ходалица и 4 пара штака. Акција је подржана од стране великог броја општина, образовних установа, медија, здравствено социјалних установа, предузећа и појединаца.