УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Округли сто и предавање: Пратећи програм изложбе Решења из Копенхагена (Copenhagen Solutions)

Извор фотографије: Denmark in Serbia

У оквиру пратећег програма изложбе Решења из Копенхагена (Copenhagen Solutions) Данска Амбасада у Београду и Архитектонски факултет – Универзитета у Београду приређују округли сто са темом Решења из Копенхангена: Енергија и вода – Ефикасност ресурса у јавном и приватном сектору, и предавање архитекте и урбанисте Јакоба Мацена Копенхаген – план за одрживу будућност.

Округли сто ће се одржати у среду, 02. децембра 2015. године од 14.00 до 17.00 сати, у Свечаној сали Архитектонског факултета (сала 200).

На округлом столу ће говорити:
Ана Никезић, Продекан за науку, Архитектонски факултет,
Мортен Сковгард Хансен (Morten Skovgaard Hansen), Данска Амбасада у Београду
Лоне Денкер Висборг (Lone Dencker Wisborg), Државна секретарка, Министарство спољних послова Данске
Душан Игњатовић, Доцент, Архитектонски факултет
Јакоб Мацен (Jakob Matzen), Град Копенхаген

Предавање Јакоба Мацена Копенхаген – план за одрживу будућност ће се одржати у четвртак, 03. децембра 2015. године од 18.00 до 20.00 сати, у амфитеатру Архитектонског факултета.

Јакоб Мацен (Jakob Matzen), архитекта и урбаниста при Одељењу за заштиту животне средине Града Копенхагена, пружиће преглед урбане транзиције данске престонице и изнети решења из Копенхагена из области пројектовања и планирања за одрживу будућност.


Повезан текст:
Изложба: Решења из Копенхагена (Copenhagen Solutions)


2015_Jakob_Matzen

Јакоб Мацен | © Jakob Matzen

Предавање:
КОПЕНХАГЕН – ПЛАН ЗА ОДРЖИВУ БУДУЋНОСТ
Апстракт

Од касних ’80-тих суочен са смањивањем броја становника и градских буџета Копенхаген је прошао кроз значајну транзицију. Данас, Копенхаген је познат по обимној култури, доброј храни и иновативној архитектури. Последњих година, Копенхаген се налази на врху листа које оцењују квалитета живота, одрживост, решења који подстичу коришћење бицикала и пешачење. Од скора је и у врху европских градова по питању услова пословања. Одрживост је један од најважнијих приоритета, тако да градоначелник Копенхагена радо изјављуеј да је у некадашњим индустријским лукама вода толико чиста, да се сада у њима може пливати!

Број становника је данас у порасту – скоро 1000 становника више сваког месеца, што због природног прираштаја, тако и због досељавања људи из других делова Данске и света. Очекује се да ће до 2025. године број становника порасти до 675.000, што је значајан удео од укупно 2 милиона становника из целе административне области Копенхагена. И док број становника расте, градска подручја остају иста, па згушњавање постојећих и нових делова града мора бити обављено на одговарајући начин, и то тако што би се нашла равнотежа између потреба за новим стамбеним објектима, пословним простором, простором за слободно време и културу. Са порастом броја становника расте и њихова потреба за услугама, зеленим површинама и рекреативним областима, што даље подразумева побољшања у инфраструктури, развоју слободних простора, чистом ваздуху и водом, радних места, универзитета и школа.

Како смо дошли до свега овога и који изазови су пред нама?

Предавање ће се фокусирати на стратегије и политике Града Копенхагена који се тичу урбаног развоја, укључујући културу вожње бицикала, климатски план, стратегију градског живота ”Метропола за људе” и архитектонску политику ”Копенхаген – Град архитектуре”, као и најскорију стратегију регионалног развоја ”Административна област Копенхаген”. Како се овакве стратегије и политике спроводе у дело и оживљавају? Које су последице, али и изазови будућности?

Jakob_Matzen_Nordhavn-3

Пројекат Nordhavnen, Копенхаген, Данска | © COBE

Време и место

Округли сто
/Среда, 02. децембар 2015. године/
/14.00 – 17.00 часова/
/Свечана сала Архитектонског факултета Архитектонског факултета у Београду/

Предавање
/Четвртак, 03. децембар 2015. године/
/18.00 – 20.00 часова/
/Амфитеатар Архитектонског факултета у Београду/

Jakob_Matzen_Nordhavn-4

Пројекат Nordhavnen, Копенхаген, Данска | © COBE

Danska_ambasada_Logo