UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Okrugli sto i predavanje: Prateći program izložbe Rešenja iz Kopenhagena (Copenhagen Solutions)

Izvor fotografije: Denmark in Serbia

U okviru pratećeg programa izložbe Rešenja iz Kopenhagena (Copenhagen Solutions) Danska Ambasada u Beogradu i Arhitektonski fakultet – Univerziteta u Beogradu priređuju okrugli sto sa temom Rešenja iz Kopenhangena: Energija i voda – Efikasnost resursa u javnom i privatnom sektoru, i predavanje arhitekte i urbaniste Jakoba Macena Kopenhagen – plan za održivu budućnost.

Okrugli sto će se održati u sredu, 02. decembra 2015. godine od 14.00 do 17.00 sati, u Svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta (sala 200).

Na okruglom stolu će govoriti:
Ana Nikezić, Prodekan za nauku, Arhitektonski fakultet,
Morten Skovgard Hansen (Morten Skovgaard Hansen), Danska Ambasada u Beogradu
Lone Denker Visborg (Lone Dencker Wisborg), Državna sekretarka, Ministarstvo spoljnih poslova Danske
Dušan Ignjatović, Docent, Arhitektonski fakultet
Jakob Macen (Jakob Matzen), Grad Kopenhagen

Predavanje Jakoba Macena Kopenhagen – plan za održivu budućnost će se održati u četvrtak, 03. decembra 2015. godine od 18.00 do 20.00 sati, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta.

Jakob Macen (Jakob Matzen), arhitekta i urbanista pri Odeljenju za zaštitu životne sredine Grada Kopenhagena, pružiće pregled urbane tranzicije danske prestonice i izneti rešenja iz Kopenhagena iz oblasti projektovanja i planiranja za održivu budućnost.


Povezan tekst:
Izložba: Rešenja iz Kopenhagena (Copenhagen Solutions)


2015_Jakob_Matzen

Jakob Macen | © Jakob Matzen

Predavanje:
KOPENHAGEN – PLAN ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST
Apstrakt

Od kasnih ’80-tih suočen sa smanjivanjem broja stanovnika i gradskih budžeta Kopenhagen je prošao kroz značajnu tranziciju. Danas, Kopenhagen je poznat po obimnoj kulturi, dobroj hrani i inovativnoj arhitekturi. Poslednjih godina, Kopenhagen se nalazi na vrhu lista koje ocenjuju kvaliteta života, održivost, rešenja koji podstiču korišćenje bicikala i pešačenje. Od skora je i u vrhu evropskih gradova po pitanju uslova poslovanja. Održivost je jedan od najvažnijih prioriteta, tako da gradonačelnik Kopenhagena rado izjavljuej da je u nekadašnjim industrijskim lukama voda toliko čista, da se sada u njima može plivati!

Broj stanovnika je danas u porastu – skoro 1000 stanovnika više svakog meseca, što zbog prirodnog priraštaja, tako i zbog doseljavanja ljudi iz drugih delova Danske i sveta. Očekuje se da će do 2025. godine broj stanovnika porasti do 675.000, što je značajan udeo od ukupno 2 miliona stanovnika iz cele administrativne oblasti Kopenhagena. I dok broj stanovnika raste, gradska područja ostaju ista, pa zgušnjavanje postojećih i novih delova grada mora biti obavljeno na odgovarajući način, i to tako što bi se našla ravnoteža između potreba za novim stambenim objektima, poslovnim prostorom, prostorom za slobodno vreme i kulturu. Sa porastom broja stanovnika raste i njihova potreba za uslugama, zelenim površinama i rekreativnim oblastima, što dalje podrazumeva poboljšanja u infrastrukturi, razvoju slobodnih prostora, čistom vazduhu i vodom, radnih mesta, univerziteta i škola.

Kako smo došli do svega ovoga i koji izazovi su pred nama?

Predavanje će se fokusirati na strategije i politike Grada Kopenhagena koji se tiču urbanog razvoja, uključujući kulturu vožnje bicikala, klimatski plan, strategiju gradskog života ”Metropola za ljude” i arhitektonsku politiku ”Kopenhagen – Grad arhitekture”, kao i najskoriju strategiju regionalnog razvoja ”Administrativna oblast Kopenhagen”. Kako se ovakve strategije i politike sprovode u delo i oživljavaju? Koje su posledice, ali i izazovi budućnosti?

Jakob_Matzen_Nordhavn-3

Projekat Nordhavnen, Kopenhagen, Danska | © COBE

Vreme i mesto

Okrugli sto
/Sreda, 02. decembar 2015. godine/
/14.00 – 17.00 časova/
/Svečana sala Arhitektonskog fakulteta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu/

Predavanje
/Četvrtak, 03. decembar 2015. godine/
/18.00 – 20.00 časova/
/Amfiteatar Arhitektonskog fakulteta u Beogradu/

Jakob_Matzen_Nordhavn-4

Projekat Nordhavnen, Kopenhagen, Danska | © COBE

Danska_ambasada_Logo