УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Радионица: Непримерени споменици – Ниш 2015
24 – 27. септембар 2015.

Рок за пријаве: 18. септембар 2015.

Организатор: Група архитеката (БГ, СРБ)
Партнери: СФ:иус (ЗГ, ЦРО), Хисторијски музеј БиХ (СА, БиХ), Модерна галерија Љубљана (ЉУ, СЛО)
Подршка: Balkans Arts and Culture Fund (БАЦ)

ТЕМА
Методологија документовања и инвентаризације споменика.

ПРОГРАМ
Међународна радионица на тему методологије формирања документационих досијеа (фише), укључује и обилазак релевантних локалитета у близини Ниша. Партиципанти ће учити о изради досијеа за потребе истраживачког пројекта о меморијалима НОБ-е, а на основу међународно препознатих методологија ДОЦОМОМО и Љубљанског процеса.

Ментори су Дубравка Секулић, архитекта и Ненад Лајбеншпергер, историчар. Полазници ће посетити меморијал Бубањ, бивши концентрациони логор Црвени крст и меморијал у Лесковцу. Програм подржава мултидисциплинарну међународну сарадњу, у сврху имплементације и мониторинга пројеката заштите у локалним, регионалним и европским оквирима.

Радионица “Непримерених споменика” ће почети у четвртак, 24. септембра и трајаће до недеље 27. септембра 2015. године. Радни дан почиње у 10:00 часова и траје до 19:00 часова (укључујући и једночасовну паузу за ручак).

Програм радионице укључује три радна дана и студијско путовање четвртог дана. Организатори ће обезбедити детаљну потврду о учешћу, у сврху добијања ЕЦТС кредита.

Званични језик: српски (Б/Х/С) и енглески.

ПРИЈАВЕ
Позивамо међународне учеснике: професионалце и студенте (пејзажне) архитектуре, урбанизма, технологије, уметности, архитектонске конзервације, историје уметности и архитектуре, историје и сродних дисциплина.

ТРОШКОВИ И КОТИЗАЦИЈА
За учеснике из региона бивше СФРЈ – Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Македоније: Учесници из региона не плаћају котизацију. Трошкови котизације, радног материјала, смештаја, исхране (доручак и ручак) и путних трошкова (аутобуска, возна карта и сл.) у оквиру региона ће бити покривени од стране организатора.

За резиденте других земаља:
Котизација износи 100 евра, а укључује трошкове радионица и предавања, радни материјал, излет, смештај и исхрана (доручак и ручак). Обезбеђен је смештај у близини (хостел – дорм). Котизација не укључује трошкове путовања до/од Ниша.

С обзиром ангажовани карактер радионице, наша је препорука да се донесе свој лаптоп. Интернет конекција ће бити обезбеђена од стране организатора. Инсталација потребног (бесплатног) софтвера ће бити саопштена благовремено.

ПРИЈАВА
Пријава треба да садржи:
– попуњен он-лајн апликациони формулар (приступ на линк https://goo.gl/mgofKI);
– кратку биографију, послату путем е-маила (2 А4 странице максимално);
– мотивационо писмо, послату путем е-маила (2 А4 странице максимално).

Замена субвенције за новац није могућа.

Молимо Вас да пошаљете документацију на е-маил grupaarhitekata@gmail.com или info@grupaarhitekata.org

Рок за подношење пријава је 18. септембар 2015. године.

Neprimereni_spomenici_NIS_2015