УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Извештај са конференције

Друга међународна академска конференције Places and Technologies 2015, одржана је у Новој Горици (Словенија) 18. и 19. јуна 2015. године. Скуп је организован од стране Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, Универзитета у Љубљани – Архитектонског факултета, Професионалног удружења Урбана Лабораторија из Београда и Опште болнице “Др Франц Дерганц” из Нове Горице.

Конференцију су отворили господин Матеј Арчон, Градоначелник Нове Горице, Проф. др Иван Светлик, Ректор Универзитета у Љубљани, Проф. Петер Габријелчич, Декан Универзитета у Љубљани – Архитектонског факултета и Проф. др Ева Ваништа Лазаревић, Директорка конференције Places and Technologies.

Организациони одбор конференције чиниле су: Проф. др Ева Ваништа Лазаревић Директорка конференције, Доц. др Аленка Фикфак, Регионална директорка конференције, др Милена Вукмировић Извршна координаторка конференције, Прим. Наташа Фикфак и Проф. др Александра Крстић-Фурунџић.

PT2015_50-Years-of-ISOCARP
Конференција Places and Technologies 2015 – сегмент 50 година ISOCARP-а

Конференција је одржана са запаженим успехом, како по питању организације и пратећих активности, тако и по питању квалитета пристиглих и презентованих радова којих је било 90. Аутори су били, осим домаћих професора и научника, од којих су највећи број чиниле колеге из региона, и колеге из Велике Британије, Холандије, Швајцарске, Немачке, Аустрије, Италије, Грчке, Пољске, Румуније, Литваније и Летоније.

Имајући у виду основну тему конференције – Здрави градови – презентовани радови су је проблематизовали из аспеката изграђеног окружења, медицинског аспекта, аспекта савремених технологија и њихове примене, аспекта управе и друштвеног аспекта. Сви абстракти који су позитивно оцењени у поступку рецензије, објављени су у Књизи абстраката (дигитално и штампано издање) и у Зборнику радова (дигитално издање) и доступни су на званичној страници овогодишње конференције Places and Technologies 2015. На овај начин омогућили смо широј научној и стручној публици увид у презентоване радове. Обезбеђена је и медијска подршка конференције чији ће садржај бити објављен на web страници одељку Media.

PT2015_Opening-ceremony_08
Отварање конференције, Проф др Петер Габријелчич, Декан Архитектонског факултета у Љубљани, ко-партнера конференције Places and Technologies 2015

Од пратећих догађаја одржани су и:

  • Обележавање 50 година од оснивања ISOCARP-а, а на коме су присуствовали Проф. др Пјотр Лоренс, потпредседник ISOCARP-а, господин Манфред Сренк, Проф. др Педро Гарсија и Проф. др Ева Ваништа Лазаревић.
  • Регионална деканска радионица на којој су присуствовали представници 24 институције – факултета и института, а која је резултирала потписивањем Меморандума о сарадњи.
  • Промоција међународне научне монографије Capital Cities: Belgrade, Bucharest, Sofia у издању TU Graz, а чији су уредници Проф. др Григор Дојчинов, В. Проф. др Александра Ђукић и Доц. др Каталина Јонита и
  • Састанак о новим програмима ЕУ за финасирање научних пројеката који је резултирао формирањем мреже PT Network која ће заједнички радити на анализи и припреми научних пројеката у области којом се бави конференција.
PT2015_50-Years-of-ISOCARP_2
Проф. др Ева Ваништа Лазаревић, Директорка конференције Places and Technologies

Предвиђа се да се тема конференције успостави континуирано, те наставља и наредних година, према потребама и проценама сваке године. Следеће, 2016. године се конференција “враћа” у Београд, а направљен је и прелиминарни договор да 2017. године буде одржана у Сарајеву. Прихваћена је и иницијатива професора из Велике Британије и Холандије да се паралелно са конференцијом одржава и студентска радионица као пратеће дешавање и још један облик међународне, научне сарадње.

Повезани текстови:
Конференција: Места и технологије 2015 (Places and Technologies 2015)
Извештај са конференције: PLACES AND TECHNOLOGIES 2014
Conference: PLACES AND TECHNOLOGIES 2014

PT2015_Opening-ceremony_07
Отварање конференције Places and Technologies 2015
PT2015_Network-meeting
Рад по сесијама – Науч. сарадник Др Милена Вукмировић, Чланица Орг. одбора конференције Places and Technologies 2015 са члановима сесије

Фотографије са конференције Places and Technologies 2015 можете погледати на званичној Facebook страници Универзитета у Београду – Архитектонског факултета

Фото © Архитектонски факултет Универзитета у Љубљани