УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_NASA_3DPrintHab_01_o

NASA и National Additive Manufacturing Institute (America Makes) су покренули конкурс 3D Printed Habitat Challenge,  са наградама у укупној вредности од 2.25 милиона америчких долара. Конкурс је део NASA програма Изазови века (NASA Centennial Challenges) и захтева од учесника да дизајнирају и изграде, уз помоћ технологија 3D штампе, хабитат за дубока свемирска истраживања.

„Будуће могућности технологије 3D штампе су инспиративне, а технологија изузетно важна за дубока свемирска истраживања“, рекао је Сем Ортега (Sam Ortega), менаџер програма Изазови века. „Овај изазов дефинитивно подиже ниво онога за шта смо тренутно способни и врло смо узбуђени што ћемо видети шта ће стваралачка заједница учинити са њом.“

Конкурс је подељен у две фазе:

Прва фаза тражи најнапредније архитектонске концепте који искоришћавају јединствене могућности 3D штампе. 30 најбољих радова поделиће наградни фонд од 50 000 америчких долара, а награде ће бити објављене на овогодишњем Светском сајму стваралаца (2015 World Maker Faire) у Њујорку.

Друга фаза конкурса се фокусира на производњу и биће подељена на два нивоа:

  • Ниво 1 – The Structural Member Competition се бави технологијама израде потребним за производњу конструктивних компоненти од локалних (изворних) и рециклираних материјала или од искључиво локалних материјала.
  • Ниво 2 – The On-Site Habitat Competition представља изазов учесницима да произведу стамбене јединице у правој размери, уз употребу локалних материјала или комбинације локалних и рециклираних материјала.

Пријава за оба нивоа друге фазе је отворена до 26. септембра 2015. и сваки засебно носи награду у вредности од 1,1 милион америчких долара.

Победници конкурса ће помоћи NASA-и у производњи хабитата за свемирска истраживања и финансијски приступачног становања у удаљеним деловима Земље.

2015_NASA_3DPrintHab_02_o
Концепт за 3D одштампан хабитат на Месецу | © NASA

Кључни датуми

Почетак пријављивања: 16. мај 2015.
Рок за подношење пријава (I фаза): 15. јул 2015.
Рок за предају радова (I фаза): 03. август 2015.
Рок за подношење пријава (II фаза): 26. септембар 2015.
NYC Maker Fairе: 26. и 27. септембар 2015.

2015_NASA_3DPrintHab_03_o
3D штампач Међународне свемирске станице сликан у априлу 2014. током тестова у NASA’s Marshall Space Flight Center у Хантсвилу, Алабама, пре него што је послат на SpaceX летелици за обнављање залиха станице | © NASA