УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
BERKELEY_PRIZE_logo

Награде и признања

Ванредни професор др Ружица Божовић Стаменовић добитник је 2014 BERKELEY PRIZE Teaching Fellowship за курикулум на овогодишњу тему “Teaching Healthful Architecture”. Награда се у наставничкој категорији додељује као признање за иновативност програма и педагошког приступа у области “Social Art of Architecture”.

The BERKELEY PRIZE for architectural design excellence је награда коју је 1998. године основао професор Raymond Lifchez са University of California, Berkeley, Department of Architecture, College of Environmental Design. Професор Lifchez је и President of The BERKELEY PRIZE Committee, тела које поред професора са UC Berkeley окупља и еминентне колеге из целог света и које доноси одлуке о наградама.

Кроз предложене годишње теме Berkeley Prize промовише становиште да и најскромнији акт грађења може имати глобалне консеквенце и да архитектура игра главну улогу у формирању квалитета социјалног, културног и психолошког живота како сваке индивидуе, тако и друштва у целини.

Кроз три категорије: “The Essay Competition”, “The Travel Fellowship Competition” и “The Teaching Fellowship Competition” ова интернационална награда подстиче школе архитектуре из целог света да се баве друштвеном улогом архитектуре и да се ангажују у њеном развијању кроз теорију и пројектовање.

M6.1_Video-konferencija_2014
М6А.1. студио 2013/2014, видео конференција са Универзитетом у Сингапуру

Програм ће се реализовати кроз наставу на Архитектонском факултету у Београду и на National University of Singapore као резултат сарадње и подршке ова два универзитета. Иако веома различити, ови градови имају две додирне тачке: популацију која рапидно стари и социјално становање грађено у духу Модерне.

Програми Мастер студио пројекта Курс М6А.1. – Студио – 2014/15 и изборног предмета МАСА-11030-03 „Хумана екологија-простор и здравље“ под заједничким насловом „Десет речи“ представљају први део целогодишњег истраживања теме мега-старог друштва и парадигматских промена одговарајућих архитектонских идеја и интерпретација. Методи рада на овој теми, процес и резултати биће компатибилни и компарабилни. Искуства током наставе као и финални пројекти са обе школе коментарисаће се кроз редовне једномесечне видео конференције са члановима Berkeley Prize комитета и документовати кроз публикације и конференције које су у плану.

Више о 2014 BERKELEY PRIZE:
http://ced.berkeley.edu/events-media/news/2014-berkeley-prize-launched