УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ванредни професор

Департман за архитектуру

Број кабинета: 249

Ужа научна област:
архитектонско пројектовање и савремена архитектура

Области истраживања:
хумана екологија – простор и здравље; салутогени простори, методе

Ружица Божовић Стаменовић је дипломирала на Универзитету у Београду – Архитектонском Факултету (1979) и на истом Универзитету промовисана у звања Специјалисте (1988), Магистра (1991) и Доктора наука (награда Коморе за најбољи докторат БУ у 1996. години). Специјализирала је на Royal Danish Academy of Fine Arts у Копенхагену (1986). После радног искуства у еминентним бироима (ЦЕП, Урбанистички завод, Србијапројект) долази на Београдски Универзитет (1989-2001), а касније и на National University of Singapore (2001-2011), где и даље предаје као Visiting Academic (од 2011). Она је Faculty Fellow, TAMU Center for Health Systems and Design, Texas A&M University, USA, као и Executive Board Member, UIA Public Health Group, Steering Committee Member, GUPHA-Global University Programs in Healthcare Architecture и Council Member, RED Center – American Art Resources, Houston, USA. Била је у издавачком савету часописа World Health Design (2008-2011), а у 2012-ој је изабрана за рецензента MIUR – Italian Ministry of Education, University and Research.

Њен истраживачки интерес је у области хумане екологије и односа простора и здравља, као и теорије, метода и процеса пројектовања у тој области. Објавила је две књиге: О просторима лечења, центри дневне неге (1997) и Породично становање у Данској (1995) као и бројна поглавља у књигама и рецензиране радове у часописима. Чест је говорник на научним скуповима и гостујући предавач широм света (САД, Аустралија, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Сингапур, Малезија, Кореја, итд).

За свој рад у области пројектовања добила је (са Д. Стаменовићем) најважније националне награде из области архитектуре: Награду Октобраског Салона (1998), признања Салона Архитектуре (1998, 1991, 1991), Борбине награде (1992), као и мноштво награда на националним и интернационалним конкурсима. Учествовала је на преко тридесет изложби укључујући селекцију Алда Росија за друго Biennale of Venice, Italy (1985) и националну селекцију за осмо Biennale of Venice – NEXT – Destruction & Construction (2002).

https://bg.academia.edu/RuzicaBozovicStamenovic/CurriculumVitae