УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
  • Формирање хибридног и мултифункционалног урбаног простора на полигону јавног простора испред железничке станице у граду Пескара, Италија. Пројекат ,,Green Hub”

    By Архитектонски факултет_Уредник on 18/09/2020
    Интегрални урбани дизајн отворених јавних простора града Пескаре Наставник: др Владимир Михајлов, ванредни професор;др Lorenzo Pignatti, професор Студент: Александра Џинић Тема пројекта: Уз тежњу ка стварању одговарајућег идентитета града и јавног простора који задовољава све градске потребе, а пре свега водећи се постојећим контекстуалним правцима кретања и смерницама проистеклим након претходне примене истраживачких метода, креиран је хибридни урбани простор који поседује мултифункционалну физичку структуру уз зелене просторе и пратеће јавне садржаје.
  • Изазови адаптације на климатске промене: Пројекат решавања проблема топлотног острва нa платоу железничке станице града Пескаре

    By Архитектонски факултет_Уредник on 18/09/2020
    Интегрални урбани дизајн отворених јавних простора града Пескаре Наставник: др Владимир Михајлов, ванредни професор;др Lorenzo Pignatti, професор Студент: Антоније Ћатић Тема пројекта: Климатске промене представљају глобални феномен присутан у свим аспектима нашег окружења. Оне се директно одражавају на градове, те у великој мери утичу на живот у њима. Тема овог рада бави се утицајем климатских промена на простору града Пескаре. Разматрају се различите размере, од регионалног до микро нивоа и сагледава се како су климатски утицаји одражавају на различите нивое града. Такође, прави се веза између тих нивоа, ради решења која би допринела адаптацији на климатске промене.
  • СИМБИОЗА КУЛТУРЕ-ПРИРОДЕ-ЧОВЕКА КРОЗ БИОФИЛНИ ДИЗАЈН

    By Архитектонски факултет_Уредник on 27/07/2020
    Agraria 2021: Уметнички центар Новог Сада Наставник: др Александра Ступар, редовни професор Студент: Марија Милијашевић Опис пројекта: Циљ пројекта је активација објекта у Новом Саду у објекат од културног значаја који ће представљати повратак природи и култури, наглашавајући своју историјску и културну вредност некадашњег објекта Аграрие, служећи се принципима биофилног дизајна. Аграриа као нова културна станица Новог Сада представљаће просторе повезаних активности културе, едукације и природе са човеком који тај простор користи. Ново културно место активираће целокупну Грбавицу новим зеленим и културним просторима, наводећи људе да више времена проводе у природи, едукују се, информишу и упознају нове културне садржаје и активноссти. Простори Аграрие представљаће културно-едукативни центар са просторима за културне манифестације отвореним за посетиоце, просторима за радионице и едукацију посетилаца и просторима за рад и боравак архитекатаи уметника.
  • АGRARIA 2021 КА ЕНЕРГЕТСКОЈ ТРАНЗИЦИЈИ

    By Архитектонски факултет_Уредник on 27/07/2020
    Agraria 2021: Уметнички центар Новог Сада Наставник: др Александра Ступар, редовни професор Студент: Ана Симић Опис пројекта: Да би човечанство достигло тренути степен развоја морало је да научи да користи и унапређује начине коришћења енергије. Претходни прелази са примитивних облика енергије (животиње, вода, ветар и дрво за огрев) на угаљ и са угља на течне и гасовите угљоводонике били су постепени процеси који су се дешавали деценијама или вековима. Богата историја поред развоја бележи и за собом оставља и напуштене објекте који чекају нове идеје и нове људе како би поново оживели. Аграриа 2021 је пројекат реконструкције, пренамене и унапређења објекта за који се планира да управљање и коришћење преузму Друштво архитеката Новог Сада (ДАНС), Савез удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) и Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ). Како се објекту судбина не би поновила тежи се да он усвоји савремене принципе ОДРЖИВОСТИ како би пришао корак ближе ономе што се широм света сматра ЕНЕРГЕТСКОМ ТРАНЗИЦИЈОМ.