УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Screenshot 2023-05-26 at 21.02.12

Добродошли на веб изложбу стручно-уметничких остварења ванредног професора Небојше Фотирића


Биографија:

Небојша Фотирић (1969), дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду (1995). Ангажовање у раду у настави на истом факултету започиње (1996) на Катедри за архитектонско и урбанистичко пројектовање, док је тренутно у звању ванредног професора на Департману за архитектуру. Тренутно је на функцији продекана за наставу и студентска питања на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету.
Паралелно са педагошким, бави се и стручно–уметничким радом у оквиру СТУ.ДИА д.о.о. (оснивач са И. Рајковићем, 2003.године). Аутор је великог броја архитектонско-урбанистичких пројеката, у које спада 36 изведених објеката и реконструкција, 215 реализованих ентеријера, као и 75 простора за излагање у земљи и иностранству. Добитник је награда и признања на међународним и домаћим архитектонско–урбанистичким конкурсима, као и награда на међународним смотрама архитектуре и урбанизма на којима редовно излаже. Објекат Air and Space Museum (Пекинг, Кина) је награђен Повељом Удружења архитеката Србије за изведено дело наших архитеката које је реализовано у иностранству за 2015.годину (Аутори: Б. Хетзел, Н. Фотирић и И. Рајковић). Пројекат Masterplan Beijing futura city (Пекинг, Кина) је награђен првом наградом у категорији Урбанистички пројекти и реализације на 22. Салону урбанизма у Нишу 2012. године (Аутори: Б. Хетзел, Н. Фотирић и И. Рајковић).
Аутор је и писаних дела. Своје радове објављује како у стручним публикацијама и периодици, тако и у научним часописима и на међународним скуповима. Један је од аутора стручне монографије Десет / X (Универзитет у Београду, Архитектонски факултет, 2009, са И. Рајковић).
Свој допринос развоју уметничко-научне области архитектуре остварио је и кроз чланства у струковним организацијама, као и чланством у управном одбору Друштва архитеката Београда и савета Архитектонског факултета у Београду.

NEBOJSA FOTIRIC_01

NEBOJSA FOTIRIC_02

NEBOJSA FOTIRIC_03

NEBOJSA FOTIRIC_04

NEBOJSA FOTIRIC_05

NEBOJSA FOTIRIC_06

NEBOJSA FOTIRIC_07

NEBOJSA FOTIRIC_08

NEBOJSA FOTIRIC_09

NEBOJSA FOTIRIC_10

NEBOJSA FOTIRIC_11

NEBOJSA FOTIRIC_12

NEBOJSA FOTIRIC_13

NEBOJSA FOTIRIC_14

NEBOJSA FOTIRIC_15

NEBOJSA FOTIRIC_16

NEBOJSA FOTIRIC_17

NEBOJSA FOTIRIC_18

NEBOJSA FOTIRIC_19

NEBOJSA FOTIRIC_20

NEBOJSA FOTIRIC_OSTVARENI-REZULTATI