УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Посета јапанског амбасадора Архитектонском факултету Универзитета у Београду

FOTO 1

Обилазак студентских радова. Студент: Данило Фатић

Амбасадор Јапана у Србији, Његова Екселенција, г. Такахико Кацумата и г-ђа Јуки Икома, Први секретар, Одељење за културу и медије, су 2. фебруара 2023. године присуствовали одбрани мастер студентских радова Студио пројекта М03А/07А Култура становања: Резиденција амбасадора, који воде: ментор, др Драгана Васиљевић Томић, ванредни професор и сарадник, др Иван Филиповић, асистент.

Радови са пратећом публикацијом From Ordinary To Extra Ordinary, за циљ имају истраживање односа архитектура-идентитет и становања, као и њихово представљање у савременом контексту. Студентски мастер радови и макете који су били изложени баве се интерпретацијама архитектонских идентитета и културе становања, на више локација у Београду.

Тема истраживања, резиденције амбасадора са пратећим садржајима, пројектоване су као структуре које би, просторно и функционално, омогућиле боље упознавање са богатим културним наслеђем и идентитетом различитих нација.

Овај догађај представља наставак сарадње јапанске амбасаде и Архитектонског факултета у односу на претходно потписано Писма намере о сарадњи,, као и гостујућег предавања Амбасадора Јапана, Његове Екселенције господина Такахика Кацумате од 28. новембра 2022. године (Одржано гостујуће предавање „Култура становања: Резиденција амбасадора“ | Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet (bg.ac.rs)).

Ова активност је такође повезана са претходно започетом сарадњом као једна од манифестација којима се обележавало 140 година пријатељских односа Србије и Јапана (1882-2022) и које Архитектонски факултет Универзитета у Београду спроводи са Амбасадом Јапана у Републици Србији са циљем јачања академске сарадње и пријатељских односа Србије и Јапана.

У склопу сарадње су до сада одржане две изложбе студената завршне године мастер академских студија  Архитектонског факултета, Девет павиљона, Nine Pavilions, 9つのパビリオン  у галерији Задужбине Илије М. Коларца, Београд у јулу 2022. године (Успешно одржана изложба Девет павиљона | Nine Pavilions | 9つのパビリオン | Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet (bg.ac.rs)), као и изложба Архитектонски идентитети: Суши Академија у Кући Краља Петра у марту 2022 (Успешно одржана изложба Архитектонски идентитети: Суши академија | Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet (bg.ac.rs)). Поред изложених радова, посетиоци су  могли  да се упознају и са процесом успостављања пријатељских односа између Србије и Јапана и дипломатском преписком краља Милана I Обреновића и јапанског цара Меиђија, започету 1882. године након стицања независности Србије на Берлинском конгресу 1878. године.

FOTO 2

Обилазак студентских радова. Студенткиња: Невена Ресановић

FOTO 3

Свечано уручење публикације „Од обичног до неуобичајеног“ представницима Амбасаде Јапана

FOTO 4

Студенти Мастер студио пројекта М03

FOTO 5

Насловна страна публикације „Од обичног до неуобичајеног“