UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

FOTO 1

Obilazak studentskih radova. Student: Danilo Fatić

Ambasador Japana u Srbiji, Njegova Ekselencija, g. Takahiko Kacumata i g-đa Juki Ikoma, Prvi sekretar, Odeljenje za kulturu i medije, su 2. februara 2023. godine prisustvovali odbrani master studentskih radova Studio projekta M03A/07A Kultura stanovanja: Rezidencija ambasadora, koji vode: mentor, dr Dragana Vasiljević Tomić, vanredni profesor i saradnik, dr Ivan Filipović, asistent.

Radovi sa pratećom publikacijom From Ordinary To Extra Ordinary, za cilj imaju istraživanje odnosa arhitektura-identitet i stanovanja, kao i njihovo predstavljanje u savremenom kontekstu. Studentski master radovi i makete koji su bili izloženi bave se interpretacijama arhitektonskih identiteta i kulture stanovanja, na više lokacija u Beogradu.

Tema istraživanja, rezidencije ambasadora sa pratećim sadržajima, projektovane su kao strukture koje bi, prostorno i funkcionalno, omogućile bolje upoznavanje sa bogatim kulturnim nasleđem i identitetom različitih nacija.

Ovaj događaj predstavlja nastavak saradnje japanske ambasade i Arhitektonskog fakulteta u odnosu na prethodno potpisano Pisma namere o saradnji,, kao i gostujućeg predavanja Ambasadora Japana, Njegove Ekselencije gospodina Takahika Kacumate od 28. novembra 2022. godine (Održano gostujuće predavanje „Kultura stanovanja: Rezidencija ambasadora“ | Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet (bg.ac.rs)).

Ova aktivnost je takođe povezana sa prethodno započetom saradnjom kao jedna od manifestacija kojima se obeležavalo 140 godina prijateljskih odnosa Srbije i Japana (1882-2022) i koje Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu sprovodi sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji sa ciljem jačanja akademske saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Japana.

U sklopu saradnje su do sada održane dve izložbe studenata završne godine master akademskih studija  Arhitektonskog fakulteta, Devet paviljona, Nine Pavilions, 9つのパビリオン  u galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd u julu 2022. godine (Uspešno održana izložba Devet paviljona | Nine Pavilions | 9つのパビリオン | Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet (bg.ac.rs)), kao i izložba Arhitektonski identiteti: Suši Akademija u Kući Kralja Petra u martu 2022 (Uspešno održana izložba Arhitektonski identiteti: Suši akademija | Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet (bg.ac.rs)). Pored izloženih radova, posetioci su  mogli  da se upoznaju i sa procesom uspostavljanja prijateljskih odnosa između Srbije i Japana i diplomatskom prepiskom kralja Milana I Obrenovića i japanskog cara Meiđija, započetu 1882. godine nakon sticanja nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu 1878. godine.

FOTO 2

Obilazak studentskih radova. Studentkinja: Nevena Resanović

FOTO 3

Svečano uručenje publikacije „Od običnog do neuobičajenog“ predstavnicima Ambasade Japana

FOTO 4

Studenti Master studio projekta M03

FOTO 5

Naslovna strana publikacije „Od običnog do neuobičajenog“