УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

image001

Јована Колашинац и Ива Стојанов, студенткиње Мастер академских студија (МАС) Интегрални урбанизам са Архитектонског факултета у Београду бораве у априлу месецу 2022. г. на Универзитету у Ајови на Факултету за планирање и јавна питања, Ајова Сити, САД (University of Iowa, School for Planning & Public Affairs https://sppa.uiowa.edu/ ).  

Посета наших студенткиња остварује се кроз сарадњу између Ајова Универзитета у Ајови, САД и Универзитета у Београду на основу Меморандума о разумевању из 2019. г. коју су иницирали Факултет за урбано и регионално планирање (тадашњи назив факултета) са Ајова Универзитета и Универзитет у Београду Архитектонски факултет, као и кроз двосмерни програм размене за мастер студенте под називом ТЕСЛАС (TESLAS – Two-way Exchange Semester Linking America and Serbia) који спроводи Амерички савет у Београду (American Councils https://serbia.americancouncils.org/). 

Јована и Ива, осим што похађају два предмета из области урбанизма, промовишу културу, урбанизам и архитектуру Србије, Београда и Архитектонски факултет из Београда, као и МАС Интегрални урбанизам. Након прве недеље боравка у Ајова Ситију, упознале су већ бројне чланове факултета и студенте на Универзитету у Ајови и додатно подстакле америчке студенте да се заинтересују за директно учешће на програму ТЕСЛАС, сарадњу два факултета и универзитета, као и њихов студијски долазак на Архитектонски факултет из Београда. 

Програм ТЕСЛАС подржан је од стране Бироа за образовање и културу америчког Министарства (U.S. Departments’ Bureau of Educational and Cultural Affairs), Амбасаде САД у Београду, Америчког савета у Београду, Факултета за планирање и јавна питања из Ајова Ситија и Архитектонског факултета из Београда. 

 

в. професор др Урош Радосављевић 

Руководилац МАС Интегрални урбанизамзадужен  на Универзитету у Београду за спровођење Меморандума о разумевању 

image002

image003

image004

image005