УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Hastahana_1200x600

Урбана трансформација “Хастахане” у Сарајеву (“Нијаз Дураковиц Парк”), Босна и Херцеговина – Иновацијски изазов

Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини, у сарадњи са Општином Центар Сарајево, позива архитекте, урбанисте, пејзажне архитекте, те студенте архитектуре и дизајна да се пријаве на међународни позив/иновацијски изазов за идејно решење јавног простора „Хастахана“ у Сарајеву.
Позив је отворен од 28.2. до 6.4. 2022., а приступити му се може на страници https://www.urbanlab.ba/en/contests/. Учесници се охрабрују да осмисле иновативна решења инспирисана природом и вођена идејама становника Сарајева, која ће доприниети урбаној регенерацији „Хастахане“ – култне локације у срцу Сарајева где се преклапају значајни историјски периоди. Конкурсу су претходиле јавне консултације о будућим садржајима и функцијама овог простора, кроз који је запримљено готово 400 одговора и идеја грађана, и који су сада укључени у смернице позива.
Међународни петочлани жири, састављен од релевантних реномираних професионалаца, разматраће достављене предлоге идејних решења и наградити три најбоља решења у складу с условима овог јавног позива.
Након доделе награде трима решењима од стране жирија, иста ће бити стављена на и јавно гласање за избор најбољег решења по мишљењу јавности. Оштина Центар намерава да подржи израду приедлога који добије навише гласова јавности и у сарадњи са победником јавног гласања радиће на главном пројекту уређења јавног простора „Хастахана“ у току 2022. године.