УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

УСПЕСИ СТУДЕНАТА: ДРУГА НАГРАДА НА МЕЂУНАРОДНОМ СТУДЕНТСКОМ КОНКУРСУ 10th CTBUH 2021 STUDENT TALL BUILDING DESIGN COMPETITION

Baner nagrada studentkinja

Студенткиња МАСА Маријана Гајић је на међународном студентском конкурсу CTUBH 2021 Student Tall Building Design Competition 2021 освојила другу награду. На конкурс, који се десету годину за редом одржава у организацији Council on Tall Buildings and Urban Habitat, приспело је више од 150 радова. Конкурс је завршен 29. октобра 2021. године презентацијом четири финалиста који су одабрани након два круга жирирања од стране мултидисциплинарне групе експерата за област високих објеката.

Организатор конкурса Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) је водећа интернационална професионална организација орјентисана на пројектовање и изградњу високих објеката и градова, основана 1969. године са седиштем у Чикагу, САД. Данас су седишта ове организације: Asia Headquaters, Tongji University, Шангај, Кина; Research Headquaters, Iuav University of Venice, Венеција, Италија; и Academic Headquaters, Illinois Institute of Technology, Чикаго, САД. CTBUH обезбеђује размену знања путем публикација, догађаја/манифестација, веб ресурса, као и кроз деловање радних група и широке мреже међународних представника. Истраживачко одељење CTBUH-а предводи студије везане за нове генерације високих објеката као одговор на актуелне изазове. База података о високим објектима ЦТБУХ The Skyscraper Center перманентно се ажурира детаљним информацијама, подацима и вестима. CTBUH је такође развио међународне стандарде за мерење висине објеката и арбитар је за додељивање квалификације The World’s Tallest Building.

Циљ студентског конкурса био је да се кроз пројекат размотри позиција високих објеката у модерном друштву. Од учесника је очекивано да кроз истраживање приступе решавању синергијског односа између високог објекта и његовог контекста. Такође, очекивано је да се пројектовању високих објеката приступи холистички и демонстрира јасно разумевање о томе како су аспекти конструктивног система, енвајорментални аспекти, инсталације, и други технички аспекти подједнако витални за квалитет високог објекта као и форма, материјализација или естетика.

Награђени пројекат кула ИНФЛУX хибридне намене – co-living, co-working за младе стручњаке и научнике, део је стратегије за сузбијање одлива мозгова подстицањем квалификованих појединаца да остану у Србији, или мотивисањем младих људи образованих у иностранству да се врате или постану транс-национални. Објекат, позициониран на атрактивној локацији на Новом Београду у Блоку 17, има за циљ да понуди нове могућности и боље услове живота и рада који ће задржати и привући младе таленте. Обзиром да се друштвено окружење сматра кључним разлогом за одлив мозгова, у истраживању кроз пројекат значајна пажња је посвећена аспектима друштвене одрживости и квалитета живота (QОL). Претходно је посебан изазов у пројектовању високих објеката, код којих се зарад циља најефикаснијег искоришћења простора, понекад губи фокус са корисника и његових потреба. У процес пројектовања коришћен је генеративни систем заснован на композиционом алгоритму граматике облика који стохастички производи склопове од елеменат применом дефинисаних правила повезивања и ограничења. Резултат је модуларни објекат у формалном, структуралном и технолошком смислу. Иако комплексне форме, објекат је генерисан од аутономних модула кроз репетитивне процесе композиције што омогућава примену стратегија фабрикације роботичке самомонтаже (self-assembly robotics fabrication strategy) која повећава ефикасност и економичност производње транспорта и времена изградње. Предложена примена аутоматизације у пројектовању и изградњи даје наговештај о потенцијалима дигитално интелигентне архитектуре.

Награђени пројекат рађен је током јесењег семестра академске 2020/21. године у склопу наставе на предмету Студио М01АК Пројекат–Просторне структуре: Дискретни аутономни склопови који води доц. др Јелена Милошевић. У наставни процес импламантирана су истраживања која су део активности Лаб 24: Лабораторије за иновативне структуре у архитектури (ЛИСА). Пројекат је реализован у сарадњи са компанијом 3lite на иницијативу и позив арх. Милан Јанковић, MRIC, 3lite Principal и CTBUH regional representative . У рад на студију су као критичари и консултанти били укључени и: доц. др Павле Стаменовић; Александар Зелиц, AIA NCARB LEED BD+C, Principal, Studio Director, Design Director, Gensler; Милена Стојковић, Ph.D. ARB RIBA LEED AP BD+C WELL AP, Associate Partner, Senior Environmental Analyst–Architect, Foster + Partners и др Милош Димчић, Programming Architecture.

Овај догађај сматрамо признањем школи и у међународној конкуренцији потврду квалитета и конкурентности вештина и знања наших студената.
Честитамо!

1

2

3