UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

USPESI STUDENATA: DRUGA NAGRADA NA MEĐUNARODNOM STUDENTSKOM KONKURSU 10th CTBUH 2021 STUDENT TALL BUILDING DESIGN COMPETITION

Baner nagrada studentkinja

Studentkinja MASA Marijana Gajić je na međunarodnom studentskom konkursu CTUBH 2021 Student Tall Building Design Competition 2021 osvojila drugu nagradu. Na konkurs, koji se desetu godinu za redom održava u organizaciji Council on Tall Buildings and Urban Habitat, prispelo je više od 150 radova. Konkurs je završen 29. oktobra 2021. godine prezentacijom četiri finalista koji su odabrani nakon dva kruga žiriranja od strane multidisciplinarne grupe eksperata za oblast visokih objekata.

Organizator konkursa Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) je vodeća internacionalna profesionalna organizacija orjentisana na projektovanje i izgradnju visokih objekata i gradova, osnovana 1969. godine sa sedištem u Čikagu, SAD. Danas su sedišta ove organizacije: Asia Headquaters, Tongji University, Šangaj, Kina; Research Headquaters, Iuav University of Venice, Venecija, Italija; i Academic Headquaters, Illinois Institute of Technology, Čikago, SAD. CTBUH obezbeđuje razmenu znanja putem publikacija, događaja/manifestacija, veb resursa, kao i kroz delovanje radnih grupa i široke mreže međunarodnih predstavnika. Istraživačko odeljenje CTBUH-a predvodi studije vezane za nove generacije visokih objekata kao odgovor na aktuelne izazove. Baza podataka o visokim objektima CTBUH The Skyscraper Center permanentno se ažurira detaljnim informacijama, podacima i vestima. CTBUH je takođe razvio međunarodne standarde za merenje visine objekata i arbitar je za dodeljivanje kvalifikacije The World’s Tallest Building.

Cilj studentskog konkursa bio je da se kroz projekat razmotri pozicija visokih objekata u modernom društvu. Od učesnika je očekivano da kroz istraživanje pristupe rešavanju sinergijskog odnosa između visokog objekta i njegovog konteksta. Takođe, očekivano je da se projektovanju visokih objekata pristupi holistički i demonstrira jasno razumevanje o tome kako su aspekti konstruktivnog sistema, envajormentalni aspekti, instalacije, i drugi tehnički aspekti podjednako vitalni za kvalitet visokog objekta kao i forma, materijalizacija ili estetika.

Nagrađeni projekat kula INFLUX hibridne namene – co-living, co-working za mlade stručnjake i naučnike, deo je strategije za suzbijanje odliva mozgova podsticanjem kvalifikovanih pojedinaca da ostanu u Srbiji, ili motivisanjem mladih ljudi obrazovanih u inostranstvu da se vrate ili postanu trans-nacionalni. Objekat, pozicioniran na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu u Bloku 17, ima za cilj da ponudi nove mogućnosti i bolje uslove života i rada koji će zadržati i privući mlade talente. Obzirom da se društveno okruženje smatra ključnim razlogom za odliv mozgova, u istraživanju kroz projekat značajna pažnja je posvećena aspektima društvene održivosti i kvaliteta života (QOL). Prethodno je poseban izazov u projektovanju visokih objekata, kod kojih se zarad cilja najefikasnijeg iskorišćenja prostora, ponekad gubi fokus sa korisnika i njegovih potreba. U proces projektovanja korišćen je generativni sistem zasnovan na kompozicionom algoritmu gramatike oblika koji stohastički proizvodi sklopove od elemenat primenom definisanih pravila povezivanja i ograničenja. Rezultat je modularni objekat u formalnom, strukturalnom i tehnološkom smislu. Iako kompleksne forme, objekat je generisan od autonomnih modula kroz repetitivne procese kompozicije što omogućava primenu strategija fabrikacije robotičke samomontaže (self-assembly robotics fabrication strategy) koja povećava efikasnost i ekonomičnost proizvodnje transporta i vremena izgradnje. Predložena primena automatizacije u projektovanju i izgradnji daje nagoveštaj o potencijalima digitalno inteligentne arhitekture.

Nagrađeni projekat rađen je tokom jesenjeg semestra akademske 2020/21. godine u sklopu nastave na predmetu Studio M01AK Projekat–Prostorne strukture: Diskretni autonomni sklopovi koji vodi doc. dr Jelena Milošević. U nastavni proces implamantirana su istraživanja koja su deo aktivnosti Lab 24: Laboratorije za inovativne strukture u arhitekturi (LISA). Projekat je realizovan u saradnji sa kompanijom 3lite na inicijativu i poziv arh. Milan Janković, MRIC, 3lite Principal i CTBUH regional representative . U rad na studiju su kao kritičari i konsultanti bili uključeni i: doc. dr Pavle Stamenović; Aleksandar Zelic, AIA NCARB LEED BD+C, Principal, Studio Director, Design Director, Gensler; Milena Stojković, Ph.D. ARB RIBA LEED AP BD+C WELL AP, Associate Partner, Senior Environmental Analyst–Architect, Foster + Partners i dr Miloš Dimčić, Programming Architecture.

Ovaj događaj smatramo priznanjem školi i u međunarodnoj konkurenciji potvrdu kvaliteta i konkurentnosti veština i znanja naših studenata.
Čestitamo!

1

2

3