УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позив за учешће: Европска летња школа архитектуре EASA Reality, Крагујевац

Slika 1_naslovna

Позив за учеснике на ануалном летњем скупу Европске асоцијације студената архитектуре у Крагујевцу од 1. до 15. августа је отворен!

Можете се пријавити до 30. јуна путем онлине формулара.

 

Шта је ЕАСА?

Од 1981. године, сваког лета, студенти архитектуре из свих крајева Европе се састају на новој локацији како би на две недеље кроз радионице, суживот, предавања и дискусије размењивали знање и вршили експерименте у архитектури и њој сродним дисциплинама.

 

ЕАСА*(European Architecture Students’ Assembly / Европска Асоцијација Студената Архитектуре) је независна, децентрализована и непрофитна европска мрежа студената архитектуре и младих професионалаца створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену. Главни догађај ове организације је двонедељни летњи скуп. Сваке године скуп се одржава у другој држави, а некадашњи учесници сматрају га најинтензивнијим двонедељним искуством. У ових 14 дана бројни студенти архитектуре чине утопијску заједницу која саму себе одржава: студенти и професионалаци из свих крајева Европе раде, учи, одмарају се, кувају, једу, чисте и живе заједно. Скуп је фокусиран на радионице, које узимају већину времена, остатак програм је испуњен предавањима из различитих области везаних за годишњу тему. Изложбе, отворене дискусије, једнодневне радионице и спонтани перформанси даље истражују питања постављена током ове две недеље.

Последњих година ЕАСА се труди да буде што инклузивнија и трансдисциплинарнија. Студенти примењених уметности, дизајна, грађевине, сценских уметности, социологије, пејзажне и унутрашње архитектуре, као и сви остали заинтересовани пунолетни појединци су више него добродошли да нам се придруже. У пракси, сви смо испреплетани, и битно је да размишљамо уједињени, а широк дијапазон радионица које могу бити конструктивне, теоријске, перформативне, дизајнерске, дигиталне, комбинација свега наведеног или нешто потпуно неочекивано, успешно нас повезују.

Опис: ЕАСА промо видео

Шта је EASA Reality?

 

Reality је тема овогодишњег ЕАСА скупа који ће се одржати од 1. до 15. августа у Крагујевцу.

 

Тема испитивања Стварности (EASA Reality) дошла је као реакција на низ парадоксалних раскорака уочених у архитектонском образовању, мишљењу и пракси, између нас самих као и у односу на социо-економске и еколошке феномене, тенденције и потребе које владају на европском подручју. Комплексност захтева наших екосистема ствара потребу за преиспитивањем наше улоге као архитеката. Имајући ово у виду, главни циљ догађаја је подизање свести и разумевања о тренутном поретку ствари, без жеље за брзим и брзоплетим решењима и закључцима.

 

Slika 2_ Tema

Крагујевац

Са жељом да се пркоси стварности централизовања културе, али и да се истражује и ствара у средини где постоји борба младих за културу, издвојио се Крагујевац, град који постоји између своје две реалности индустријског и регионалног културно-образовног центра.

Историјско-културна целена Милошевог венца са Арсеналом биће место где ће се одржати већина радионица, предавања и друштвеног живота ЕАСА Реалитy-ја. Простор који живи своју спору транзицију из некадашњег индустријског центра у будући простор културе у непосредној је близини центра града, а опет издвојен и интровертан. Ово место вишеслојних идентитета биће нам почетна тачка истраживања Крагујевца као и тренутног стања и потенцијалних будућности архитектонске едукације и праксе кроз призму различитих европских култура.

Slika 3_ Kragujevac

Кнежев Арсенал

Како се пријавити

Пријаве се врше попуњавањем онлине формулара. Рок за пријаву је 30. јун.

Уколико за то буде потребе, могуће је да ће бити организован кратак онлине интервју и упознавање са студентима који су се пријавили да учествују пре коначног одабира партиципаната.

 

Правила и услови учешћа

Партиципанти су највећа група учесника на ЕАСА скупу, чине их представници свих земаља Европе који формирају националне тимове. ЕАСА је самоодржива заједница, и сви учесници живе, раде и забављају се заједно, али и преузимају одговорност за одржавање заједничког животног простора и допринос стварању здравог, инспиративног и продуктивног окружења.

Slika 4_ Paricipanti

Учесници скупа, РЕ:ЕАСА, Ријека, 2018

Котизација за учешће износи 150€ и покрива трошкове смештаја, три оброка дневно, учешће на радионицама, предавања и друга дешавања на EASA Reality скупу. Смештај је фестивалског типа и подразумева безбедан затворен простор и приступ тоалетима и комуналним тушевима. Од учесника се очекује да понесу свој душек и врећу за спавање, као и прибор за јело.

Трошкови пута су индивидуални.

За сва додатна питања обратите се ЕАСА Србији путем Facebook-a, Instagrama или мејла на easasrbija@gmail.com

А можете доћи на презентацију EASA Reality пројекта у овиру изложбе наставика и студената студијског програма Унутрашња архитектура Филолoшко-уметничког факултета у Крагујевцу, Ретроспектива 20/21, која ће се одржати у Крагујевцу 29. јуна.

Ускоро ће бити информација о информативној презентацију у Београду. Пратите ЕАСА Србију на друштвеним мрежама.

Корисни линкови

Сажетак о облицима учешћа на EASA Reality скупу: EASA Reality Brief

 

Сви апликациони линкови: https://www.flowcode.com/page/easaserbia

EASA Србија Facebook page: https://www.facebook.com/easasrbija

EASA Србија Instagram: https://www.instagram.com/easaserbia/

EASA website: https://www.easanetwork.org/