УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

unnamed (1)

Задовољство нам је да Вас обавестимо о уметничком конкурсу Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо мреже поводом овогодишњег обележавања Дана Европе, 9. Маја 2021.

ЕУ инфо мрежа ће 18. фебруара 2021. расписати тематски, уметнички конкурс за достављање предлога ангажованих и интерактивних уметничких инсталација на тему “Европа је овде”. Овај уметнички наградни конкурс као и три најбоља предлога биће део кампање коју спроводи Делегација Европске уније у Србији поводом обележавања Дана Европе у мају 2021. године. Уметнички конкурс има за циљ да пружи подршку младм и талентованим уметницима, да промовише њихов ауторски рад, али и европске вредности. Три предлога која ће одабрати стручни жири биће изложена у јавном простору у Београду, Нишу и Новом Саду на Дан Европе, 8. Или 9. маја 2021. године, у склопу манифестације обележавања Дана Европе у Србији коју организује Делегација Европске уније у Републици Србији.

Конкурс је намењен студентима основних, мастер и докторских студија уметничких академија и факултета (државних или приватних), који могу да се пријаве као тим (два студента најмање у тиму). Сви пријављени потребно је да имају одабраног ментора – професора са уметничке академије/факултета. Није обавезно да студенти једног тима буду у истој класи на истом факултету.

Предлог уметничке инсталације треба да буде ангажовани уметнички рад или уметничко дело, 3Д интерактивна инсталација у простору, која комуницира тему конкурса путем следећих медија: мултимедија, скулптура, реадy-маде објеката и слично. Значајно је имати у виду да ће рад бити изложен на отвореном, односно у јавном простору, те мора бити јасно видљив и уочљив са даљине, те да кроз употребу тог простора и наратива комуницира са публиком, и да активно укључује јавност у симболичко значење инсталације. Основни критеријум за одабир рада је одговор на тему „Европа је овде“.

Предлог уметничког рада којим се конкурише на конкурс “Европа је овде” не сме бити претходно објављиван, излаган, или пријављиван на друга такмичења/конкурсе.

Награда/буџет од 5,000 евра (нето) предвиђена је за креативни концепт, припрему, креирање и продукцију, односно, реализацију уметничке инсталације, њено постављање (у логистичком смислу) у једном од три наведена града, 8. и/или 9. маја 2021. године, као и надокнаду за ауторе, а биће исплаћена на основу Уговора о ауторском делу.

Након избора најбољих радова, аутори ц́е блиско сарађивати са ЕУИНФОНЕТ тимом који ће пратити динамику продукције/реализације инсталације и испуњење задатог рока за њено постављање и излагање.

Наградни конкурс “Европа је овде” за младе уметнике трајаће до 12. марта. Све информације и услови конкурса биће доступни 18. фебруара 2021. године на www.europa.rs  

Уметничке инсталације ће остати у власништву Делегације Европске уније у Србији. Ауторима ће бити омогућено да позајме рад уз сагласност и образложење, али не ради учешћа на другим такмичењима и конкурсима.

Овим конкурсом жеља нам је да на креативан и интерактиван начин, кроз савремене уметничке праксе пренесемо поруку Дана Европе, али и да истовремено пружимо финансијску подршку младим уметницима у Србији и промовишемо њихов ауторски рад.
Контакт за додатна питања и информације у вези конкурса слати на daliborka.nikolic@euinfo.rs.