UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

unnamed (1)

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo o umetničkom konkursu Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže povodom ovogodišnjeg obeležavanja Dana Evrope, 9. Maja 2021.

EU info mreža će 18. februara 2021. raspisati tematski, umetnički konkurs za dostavljanje predloga angažovanih i interaktivnih umetničkih instalacija na temu “Evropa je ovde”. Ovaj umetnički nagradni konkurs kao i tri najbolja predloga biće deo kampanje koju sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji povodom obeležavanja Dana Evrope u maju 2021. godine. Umetnički konkurs ima za cilj da pruži podršku mladm i talentovanim umetnicima, da promoviše njihov autorski rad, ali i evropske vrednosti. Tri predloga koja će odabrati stručni žiri biće izložena u javnom prostoru u Beogradu, Nišu i Novom Sadu na Dan Evrope, 8. Ili 9. maja 2021. godine, u sklopu manifestacije obeležavanja Dana Evrope u Srbiji koju organizuje Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Konkurs je namenjen studentima osnovnih, master i doktorskih studija umetničkih akademija i fakulteta (državnih ili privatnih), koji mogu da se prijave kao tim (dva studenta najmanje u timu). Svi prijavljeni potrebno je da imaju odabranog mentora – profesora sa umetničke akademije/fakulteta. Nije obavezno da studenti jednog tima budu u istoj klasi na istom fakultetu.

Predlog umetničke instalacije treba da bude angažovani umetnički rad ili umetničko delo, 3D interaktivna instalacija u prostoru, koja komunicira temu konkursa putem sledećih medija: multimedija, skulptura, ready-made objekata i slično. Značajno je imati u vidu da će rad biti izložen na otvorenom, odnosno u javnom prostoru, te mora biti jasno vidljiv i uočljiv sa daljine, te da kroz upotrebu tog prostora i narativa komunicira sa publikom, i da aktivno uključuje javnost u simboličko značenje instalacije. Osnovni kriterijum za odabir rada je odgovor na temu „Evropa je ovde“.

Predlog umetničkog rada kojim se konkuriše na konkurs “Evropa je ovde” ne sme biti prethodno objavljivan, izlagan, ili prijavljivan na druga takmičenja/konkurse.

Nagrada/budžet od 5,000 evra (neto) predviđena je za kreativni koncept, pripremu, kreiranje i produkciju, odnosno, realizaciju umetničke instalacije, njeno postavljanje (u logističkom smislu) u jednom od tri navedena grada, 8. i/ili 9. maja 2021. godine, kao i nadoknadu za autore, a biće isplaćena na osnovu Ugovora o autorskom delu.

Nakon izbora najboljih radova, autori će blisko sarađivati sa EUINFONET timom koji će pratiti dinamiku produkcije/realizacije instalacije i ispunjenje zadatog roka za njeno postavljanje i izlaganje.

Nagradni konkurs “Evropa je ovde” za mlade umetnike trajaće do 12. marta. Sve informacije i uslovi konkursa biće dostupni 18. februara 2021. godine na www.europa.rs  

Umetničke instalacije će ostati u vlasništvu Delegacije Evropske unije u Srbiji. Autorima će biti omogućeno da pozajme rad uz saglasnost i obrazloženje, ali ne radi učešća na drugim takmičenjima i konkursima.

Ovim konkursom želja nam je da na kreativan i interaktivan način, kroz savremene umetničke prakse prenesemo poruku Dana Evrope, ali i da istovremeno pružimo finansijsku podršku mladim umetnicima u Srbiji i promovišemo njihov autorski rad.
Kontakt za dodatna pitanja i informacije u vezi konkursa slati na daliborka.nikolic@euinfo.rs.