УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
belgradeoflight_orig

Београд светлости 2019: Замисли светлост од 4. до 9. фебруара 2019. године у Културном центру ГРАД!

Манифестација отвара другу деценију својих активности програмом под називом “Замисли светлост” у оквиру кога ће наступити пет уметника, уметничких група и колектива. Они ће својим динамичним перформансима, инсталацијама и изложбама које се поигравају покретом, светлом и звуком, трансформисати Градску галерију КЦ Града и сваке вечери публици понудити сасвим другачије искуство.

Са намером да заобиђе тематске оквире, Београд светлости се ове године бави замишљањем, осмишљањем и промишљањем, па ће се међу учесницима наћи уметници, научници, перформери, дизајнери светла, позоришни редитељи, сценографи и музичари. Занимљивим и несвакидашњим програмом у коме се преплићу уметност, наука и технологија, учесници Београда светлости поиграће се визуелном перцепцијом посетилаца и заинтригирати их да и сами замисле светлост.

Програм ће отворити перформанс [THE BOX | Q/TI/JA] уметничке групе Радио.Ница, а следи светлосна инсталација LUMINISCENCIA визуелног уметника Изванредног Боба, затим синергетски светлосно-звучни перформанс ТАЛАСИ визуелне уметнице Александре Стратимировић и аргентинског трубача Леонела Каплана. Њихов перформанс биће пролог за предавање СВЕТЛОСНА ТКАЊА У СУНЧЕВОМ СИСТЕМУ на коме ће астрофизичарка Наташа Тодоровић говорити о необичним путањама небеских тела у свемиру. Управо је то њено предавање послужило као инспирација за ТАЛАСЕ. На програму су и светлосна инсталација и перформанс ИСКРА.КОЗМА иза кога стоји подмладак домаће уметничке сцене – колектив Лансирање, а затим је ту и изложба ПОЛИТИКЕ ПРЕДСТАВЉАЊА енглеског уметника Марка Брогана.

Последњи дан Београда светлости резервисан је за радионицу СВЕТЛУЦАЊЕ на којој ће најмлађи имати прилику да изразе своју креативност.

Манифестацију затвара LIGHTSCAPES јавна дискусија о осветљењу у граду коју ће водити Београдски светлосни детективи. Они ће пре саме манифестације заједно са студентима, уметницима, инжењерима, архитектама и свим заинтересованим грађанима организовати светлосну шетњу кроз град.

Улаз на све програме је бесплатан.

Београд светлости се реализује у сарадњи са Културним фронтом, а уз подршку Града Београда, секретаријата за културу и Министарства за културу и информисање.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Svetlucanje-radionica_za_decu_2019_opt

Програм 04-09.02.2019.

 

04.02.2019. у 20.00 часова
Луминистичка уметност може као кибернетички маниризам да послужи потреби за забавом модерног хомо луденса и помоћу диригованих ефеката, постигнутих чудноватим аутоматима, да прикаже монументално позорје машинског фолклора, мистерију 20. века. Али та уметност може такође – тако се нама чини – да ритмовима светла и звука, хармонијама облика и пропорције одражава космичку супстанцу”. Ото Бихаљи Мерин, 1972.

Визионарска, може се рећи, била је ова мисао Ота Бихаљија Мерина, српског и југословенског писца, уметничког критичара, уметника.

Од окуларног чембала и магичне лантерне, музике боја и ритмичке светлости, луминокинетичких скулптура, мобила, амбијената који су у уметнички концепт увели простор, трајање, покрет, интеракцију;

До програмираних, имерзивних светлосно-звучних инсталација, просторних интервенција, светлосних пројекција и спектакала који прате свет из аналогног у дигитално;

Да ли су ови уметнички подвизи данас постали светлосне сензације инкорпориране у индустрију забаве, ефемерне догађаје и туристичке понуде, или се и даље тежи ка експерименту и синестезији, активацији и трансформисању перцепције и доживљаја?

#ЗАМИСЛИСВЕТЛОСТ

04.02.2019.
инсталација // перформанс // интеракција
[THE BOX | Q/TI/JA]
Радио.Ница арт група

05.02.2019.
светлосна инсталација
LUMINISCENCIA
Изванредни Боб

06.02.2019.
интеракција // предавање
ТАЛАСИ – синергетски светлосно-звучни перформанс
Александра Стратимировић & Леонел Каплан
СВЕТЛОСНА ТКАЊА У СУНЧЕВОМ СИСТЕМУ – предавање
Наташа Тодоровић

07.02.2019.
светлосна инсталација // перформанс
ИСКРА.КОЗМА
Исидора Пејовић и Лансирање колектив

08.02.2019.
изложба
ПОЛИТИКЕ ПРЕДСТАВЉАЊА
Марк Броган

Како замишљамо светлост и осветљење у граду, шта можемо променити, да ли можемо променити и од кога то зависи, промишљаћемо заједно са студентима, уметницима, инжењерима, архитектама и свим заинтересованим грађанима у Светлосној шетњи + дискусији коју предводи група Београдских светлосних детектива.

Датум шетње: 02.02.2019.
Датум дискусије 09.02.2019.

Да своје имагинарне светове пренесу у нашу стварност питаћемо и најмлађе. На радионици Светлуцање са малишанима предшколског и школског узраста кроз креативан рад настављамо да проширујемо стварност иза граница видљивог.

Датум радионице: 09.02.2019.