УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Андреј Јосифовски добитник једне од награда конкурса „Youth Heroes“ EXIT фондације

2108_Petnica-NisExit-Priznanja_01

Фото © ExitFest

Извор: Радио-телевизија Србије

Уручена признања правим херојима Србије!

У Истраживачкој станици Петница додељене су награде победницима трећег по реду конкурса “Млади хероји”, чији је циљ да се они представе јавности и промовишу како би постали инспирација, понос и узор за целе генерације.

Одабрано је петнаест младих хероја из укупно четири области: образовања/науке, предузетништва/креативних индустрија, културе/уметности и друштвеног активизма и сви они су понели признање за свој изузетан допринос друштву, улазнице за Егзит, курсеве за лични развој XP центра Београд и поклон пакет издавачке куће “Вулкан”.

Прваци у својим областима добили су и новчану награду од по 100.000 динара.

Сви добитници ће имати и заслужени медијски простор, а биће промовисани и кроз Егзитову плаформу, са циљем да се друштву пруже позитивни узори који ће бити инспирација младим људима, али и целокупној јавности.

2108_Petnica-NisExit-Priznanja_02

Фото © ExitFest

“Садашњост и будућност друштва је одређена нашим односом према најбољим младим људима у земљи. Желимо да заједничком акцијом подржимо и скренемо пажњу на све оне који се неуморно труде да унапреде себе и своје окружење, и да кроз свој успех пошаљу поруку свима да је све могуће”, изјавио је председник УО Егзитове фондације Иван Петровић.

Казао је и да му је посебно драго да је додела признања “Млади хероји” трећој генерацији добитника организована у Петници, која је највећи расадник младих талената у региону.

Снежана Лакићевић из НИС-а казала је да су млади људи који су данас награђени “наша будућност на делу” и да у потпуности осликавају овај слоган компаније НИС.

“Млади су потенцијал, стожер друштва и кључ напретка заједнице, али уколико су они уједно исправан пример и неопходан водич својој генерацији, онда су они истински хероји, на њих треба да се угледамо, њих треба да подржимо, њима да се поносимо”, рекла је Лакићевићева.

Видео © Радио-телевизија Војводине

Петнаест младих хероја

Најбољим студентима у области образовања и науке су уручене награде и то прва награда Вуку Радовићу, олимпијцу у области астрономије и физике, друга Стефану Шушњару, вишеструком државном прваку у физици, док је трећа награда додељена Андреју Кукурузару, студенту прве године факултета, који постиже изврсне резултате на међународним олимпијадама из хемије.

Награде су добили и дипломци у истој категорији и то: првопласирани Филип Бошковић, добитник најпрестижније студентске награде на свету за достигнућа у молекуларној биологији, Вања Шарковић, докторандкиња астрономије Универзитета у Лајдену, као и Андреа Николић, награђивана студенткиња права, која ће школовање наставити на Кембриџу.

Прву награду у области друштвеног активизма добила је Милица Кнежевић, која различитим акцијама подстиче и мења окружење за себе и за друге особе са инвалидитетом, другу Тамара Којић, иницијаторка пројеката “Километар косе” и “Рок камп за девојчице”, док је трећу награду добио Марко Јозић, један од оснивача удружења “Ново културно насеље”.

Млади хероји предузетништва су Бранислав Јовановић, оснивач бренда домаћих сухомеснатих производа “BUT&CO”, Владимир Станковић, оснивач платформе “PetGuards”, првог пројекта на Балкану намењеног чувању кућних љубимаца, и Игор Граић, који је направио прву друштвену мрежу за љубав на свету.

Награде за културу и уметност припале су Андреју Јосифовском Пијанисти, који промовише уличну уметност и муралима улепшава градове у Србији, Уни Станић, студенткињи Мастер студија виолине у Бечу и виртуозној уметници, и Стефану Жарићу, награђиваном историчару уметности, који се бави проучавањем модног наслеђа Србије.

Специјално признање додељено је Математичкој гимназији у Београду, чији ђаци деценијама постижу сјајне резултате у области математике, природних наука и информатике.

Конкурс је реализовала Егзитова фондација у сарадњи са НИС-ом уз подршку Радио-телевизије Србије, компаније “Рингијер”, XP центра Београд и издавачке куће “Вулкан”.