УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Изложба у Галерији Колектив: Град у архитектури | Архитектура у граду

2018_Grad-u-arhitekturi_Arhitektura-u-gradu

Kolektiv_Logo120x120

Галерија Колектив у сарадњи са фестивалом БИНА представља изложбу
ГРАД У АРХИТЕКТУРИ | АРХИТЕКТУРА У ГРАДУ
Отварање изложбе: уторак, 15. мај 2018. у 19h
Галерија Колектив, Карађорђева 53, Београд

Изложба траје до 24. маjа 2018. године.

Изложба Град у архитектури | Архитектура у граду је инспирисана темом Бијенала архитектуре у Венецији 2014 – Фундаменти, која се састојала из три дела. У првом, под насловом “Апсорбовање модерности”, 66 земаља поделило је једну тему: историју своје модерности од 1914. до 2014.

Архитекта Рем Колхас (Remment Lucas Koolhaas), кустос Бијенала, каже: “Можда је имало смисла 1914. причати о ‘кинеској’ архитектури, ‘швајцарској’ архитектури, ‘индијској’ архитектури… Након сто година, под утицајем ратова, револуција, различитих политичких режима, различитих стања развоја, архитектонских покрета, индивидуалних талената, пријатељстава и технолошких напредака, архитектуре које су некад специфичне и локалне постале су наизглед разменљиве и глобалне. Да ли је национални идентитет жртвован због модерности?”

Из ове теме настала је идеја да на свом, потпуно локалном периферном и малом простору, идентификујемо модерност, а носећи се идејом Бијенала – Упијање савремености 1914-2014.

Од архитектуре арх. Ђорђа Табаковића и арх. Драгише Брашована до архитектонског израза “АГМ” групе на челу са арх. Марјаном Ђулинцем, ствара се утисак да, без обзира на малу средину, или периферни положај у односу на велике центре, архитектура града није остала имуна, али ни неопредељена за модерно. Такође, утисак је да је препознавање вредности модерног било веома значајно ради стварања сопственог идентитета, колико год модерност имала интернационални карактер.

​Позивајући се на године 18/17 (1918-2017), кроз асоцијације на Бијенале (14/14), предочена је и цивилизацијска дилема о утицају модерности на развој друштва и архитектуре, што је била прилика да се идеја провери кроз изложбу у оквиру овог Пројекта.

Аутори: Весна Каравида, дипл. ист. уметности – конзерватор
Јелка Ђорђевић, дипл. инж. архитектуре
Дизајн изложбе: Данка Јечменица, дизајнер
Координатор: Сандра Бањанин
Фотографије: Јован Његовић Дрндак

Logo-BINA