UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_Grad-u-arhitekturi_Arhitektura-u-gradu

Kolektiv_Logo120x120

Galerija Kolektiv u saradnji sa festivalom BINA predstavlja izložbu
GRAD U ARHITEKTURI | ARHITEKTURA U GRADU
Otvaranje izložbe: utorak, 15. maj 2018. u 19h
Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd

Izložba traje do 24. maja 2018. godine.

Izložba Grad u arhitekturi | Arhitektura u gradu je inspirisana temom Bijenala arhitekture u Veneciji 2014 – Fundamenti, koja se sastojala iz tri dela. U prvom, pod naslovom “Apsorbovanje modernosti”, 66 zemalja podelilo je jednu temu: istoriju svoje modernosti od 1914. do 2014.

Arhitekta Rem Kolhas (Remment Lucas Koolhaas), kustos Bijenala, kaže: “Možda je imalo smisla 1914. pričati o ‘kineskoj’ arhitekturi, ‘švajcarskoj’ arhitekturi, ‘indijskoj’ arhitekturi… Nakon sto godina, pod uticajem ratova, revolucija, različitih političkih režima, različitih stanja razvoja, arhitektonskih pokreta, individualnih talenata, prijateljstava i tehnoloških napredaka, arhitekture koje su nekad specifične i lokalne postale su naizgled razmenljive i globalne. Da li je nacionalni identitet žrtvovan zbog modernosti?”

Iz ove teme nastala je ideja da na svom, potpuno lokalnom perifernom i malom prostoru, identifikujemo modernost, a noseći se idejom Bijenala – Upijanje savremenosti 1914-2014.

Od arhitekture arh. Đorđa Tabakovića i arh. Dragiše Brašovana do arhitektonskog izraza “AGM” grupe na čelu sa arh. Marjanom Đulincem, stvara se utisak da, bez obzira na malu sredinu, ili periferni položaj u odnosu na velike centre, arhitektura grada nije ostala imuna, ali ni neopredeljena za moderno. Takođe, utisak je da je prepoznavanje vrednosti modernog bilo veoma značajno radi stvaranja sopstvenog identiteta, koliko god modernost imala internacionalni karakter.

​Pozivajući se na godine 18/17 (1918-2017), kroz asocijacije na Bijenale (14/14), predočena je i civilizacijska dilema o uticaju modernosti na razvoj društva i arhitekture, što je bila prilika da se ideja proveri kroz izložbu u okviru ovog Projekta.

Autori: Vesna Karavida, dipl. ist. umetnosti – konzervator
Jelka Đorđević, dipl. inž. arhitekture
Dizajn izložbe: Danka Ječmenica, dizajner
Koordinator: Sandra Banjanin
Fotografije: Jovan Njegović Drndak

Logo-BINA

0