УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

XTU_X-Sea-Ty

X-TU architects – X SEA TY, пројекат првог потпуно биоенергетског града, 2009. | Илустрација © XTU

Institut-francais-de-Serbie_opt

Извор: Француски институт

Позивамо Вас да присуствујете дебати у којој учествују Анук Лежандр (Anouk Legendre), Татјана Стратимировић и Владимир Миленковић, и која ће се одржати у понедељак, 23. априла 2018. године у 18h у Француском институту, Кнез Михаилова 31, Београд.

Свет се мења! Из дана у дан ефекти климатских промена су све очигледнији! У којој мери поплаве, загревање, пораст нивоа угљендиоксида… утичу на размишљања архитеката и на прилагођавање њихових техника пројектовања?

Дебата се организује у оквиру Каравана за климу, пројекта Француског института и Амбасаде Француске у Србији у сарадњи са Удружењем архитеката Србије, уз подршку Француског института у Паризу и групе СУЕЗ.

Учествују архитекте :
Anouk Legendre – X-TU Architects, Француска
Татјана Стратимировић и Владимир Миленковић – Удружење архитеката Србије

На француском и српском уз симултани превод. Улаз слободан.

Anouk-Legendre

Anouk Legendre | Извор фотографије: Gouvernement

Анук Лежандр (Anouk Legendre) је истакнуто име француске архитектуре. Оснивач је и партнер X-TU architects, чији је приоритет: повезати контекст и пејзаж у један продуктиван, вегетативан и еко-одговоран животни простор. X-TU је победио на конкурсу за реализацију Француског павиљона на Светској изложби у Милану 2015. године, која се одвијала под слоганом „Храна за планету, енергија за живот“.

Са жељом да буде актер промена, да развије нови начин конструисања града и редефинише односе урбанизма, хуманости и природе, Анук Лежандр даје архитектури нову димензију. Пројектује зграде које производе енергију више него што је троше, уз коришћење фотосинтезе или соларних ћелија, зграде које сакупљају отпаде и отпадне воде и прерађују их.

Убеђена да ће живи организми бити у центру биотехнолошке револуције сутрашњице, Анук Лежандр и X-TU раде са тимом стручњака на истраживању иновација у области био-инспирисане и фотосинтетичке архитектуре и развијају програм био-фасада и стварања нових архитектонских екосистема.

Аутор је бројних пројеката реализованих широм света (Град вина, Бордо, Француска, Музеј Праисторије, Јужна Кореја, Музеј цивилизација, Reunion, In vivo, Париз…) Неке од најважнијих награда које је освојио X-TU су: номинација за 2016. Mies van der Rohe Награду; 2015. Милано – Златна медаља за архитектуру и пејзажно уређење; 2014. Paris Shop & Design Награда, 2013. Награда Јужнокорејске Академије Архитектуре…

XTU_Fresh-City

X-TU architects – Fresh City, 2015. | Илустрација © XTU

Татјана Стратимировић је архитекта, оснивач је Новог модела са физичарима Ђорђем Стратимировићем и Сузаном Блесић и члан ауторске групе Неоархитекти са Снежаном Веснић и Владимиром Миленковићем. Нови модел је предузетничко-истраживачка база за развој мултидисциплинарних концепата у природним и техничким наукама, специјализована за проналажење практичних решења доступних свима који помажу смањивању утицаја климатских промена. Портфолио Новог модела укључује пројекат Активне куће Интегра. Татјана је докторирала и магистрирала на Универзитету у Београду – Архитектонском факултету у области феноменологије архитектуре и аутор је књиге ’Непрекинути простор / Модерна кућа’.

Владимир Миленковић ради на Департману за архитектуру на Архитектонском факултету у Београду. Води студио на основним и мастер студијама и теоријске предмете Методологију пројекта и Методски практикум. Докторирао је у области теорије форме и методологије. Аутор је две књиге, Архитектонска форма и мултифункција и Форма прати тему. Осим Београда и Венеције излагао је и у Солуну у Македонском музеју модерне уметности, у Паризу у Српском културном центру и у Ла Валети на Малти. Последњих неколико година учествује у научно-истраживачком пројекту Климатске промене и њихов утицај на животну средину.

UAS-novi-logo

Arhitektura-pred-izazovima-klimatskih-promena_pozivnica