УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2018_40-Salon-arhitekture_Polja-buducnosti

Изложба
40. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ
29. март – 05. мај 2018.

Свечано отварање и додела награда: четвртак, 29. март 2018. у 19 часова
Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и директор МПУ
Организатор:
Музеј примењене уметности

Поља будућности је помало романтичан наслов, боље рећи поетски наслов, под којим ће се одржати јубиларни 40. Салон архитектуре у Музеју примењене уметности од 29. марта до 5. маја 2018. Изабраним слоганом Поља будућности означава се Салон као место, и догађај артикулисања мишљења о архитектури и архитектонској култури. Са јасном тенденцијом да Салон као изложба буде афирмативна и активистичка критика актуелног стања, из позиције архитекте излагача и паралелно са јавним погледом, а у прилог отварања нове перспективе за нова поља архитектуре.

Тематизацијом овогодишњег 40. Салона архитектуре назначено је и питање именовања ове манифестације у смислу да она постоји и „дише“ у континуитету већ четрдесет четири године. Мали парадокс је у томе што се јубиларни број овогодишњег Салона не поклапа са бројем година од када је Салон архитектуре основан (1974. у Музеју примењене уметности). На одређени начин, као и изложба сама, имплицира идеју о протоку времена и очигледним токовима архитектуре који се ишчитавају у тако дугом периоду од четрдесет четири године колико Салон архитектуре постоји. Односно, отвара критичку упитаност какав је утицај Салона на каснији живот дела.

Присутна су два могућа кода, један је позитиван који указује на важна, трајна дела архитектуре, а други је мање афирмативан, јер сведочи о обиљу производње с кратким роком трајања. Можда се уопштено може повући паралела између изложбе архитектуре и самих зграда. Као што и зграда постоји, све док служи својој намени, само у садашњости, а онда када се сруши или преуреди остаје само траг у историографији архитектуре сачуван за будуће време. Тако и изложбе архитектуре, које се увек одржавају у одређеном тренутку у времену, и после демонтаже, документују у меморији о архитектури поруке о садашњости, прошлости али и о будућности.

Салон архитектуре, као најзначајнија и популарна домаћа архитектонска манифестација осим такмичарског дела, увек припрема и богат пратећи програм са занимљивим темама. Посебну пажњу привлачи конкурс за додатни пратећи програм, који је Савет Салона установио пре две године, а односи се на: тематске панел дискусије, тематски семинар, тематско предавање, тематска радионица и сличне адекватне формате за презентацију афирмативних идеја, мишљења и деловања. Конкурс траје од 03. до 14. априла 2018. а изабрани пројекти биће презентовани, из дана у дан, током последње недеље априла.

Студентски програми заступљени су већ традиционалном манифестацијом Пре Салона низом радионица насталих у сарадњи Факултета примењених уметности у Београду, Архитектонског факултета у Београду и Грађевинско техничког факултета у Нишу (26.03 – 8.4.2015). Атрактивна изложба Барокни Београд која ће дочарати изглед Београда у периоду 1717-1739. предвиђена је за другу половину априла и трајаће до краја Салона архитектуре.

Жири 40. Салона архитектуре, који се састоји од угледних професионалаца – Ружица Богдановић, Бранко Белаћевић, Предраг Милутиновић, Вељко Радуловић и Снежана Ристић – додељује Grand Prix Салона, награде, признања и похвале по категоријама.

За овогодишњи 40. Салон кандидовано је 180 радова у свим категоријама. Жири је у званичну селекцију уврстио 106 радова, од којих је у конкуренцији за награде разврстано 75 радова у 6 категорија (конкурсни и студентски радови излажу се ван категорије за награде).

Током трајања 40. Салона архитектуре музејске публикације, на тему савремене архитектуре и дизајна, продаваће се по значајно повољнијим ценама.

Све детаљније информације о програму 40. Салона архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs.

ZnakMPU_crveni