УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Плански основи и смернице за израду планова детаљне регулације – Комплекс “ИМТ” на Новом Београду

Urbanisticki-zavod-Beograda_logo

Предавање:
“Плански основи и смернице за израду планова детаљне регулације: Комплекс ‘ИМТ’ на Новом Београду у ГУП_Генералном урбанистичком плану Београда, ПГР_Плану генералне регулације јединица локалне самоуправе и ПДР_Плана детаљне регулације”
др Жаклина Глигоријевић и Ана Граовац
Петак, 02. март 2018. године у 14h, Амфитеатар АФ

Архитектонски факултет Универзитета у Београду позива студенте основних, мастер и докторских студија на прво у низу предавања у склопу сарадње Департмана за Урбанизам Архитектонског факултета и Урбанистичког завода Београда на реализацији наставе у школској 2017/18 години, у складу са Протоколом о сарадњи.

Предавање “Плански основи и смернице за израду планова детаљне регулације: Комплекс ‘ИМТ’ на Новом Београду у ГУП_Генералном урбанистичком плану Београда, ПГР_Плану генералне регулације јединица локалне самоуправе и ПДР_Плана детаљне регулације “, др Жаклине Глигоријевић и Ане Граовац из Урбанистичког завода Београда, одржаће се у петак, 02. марта 2018. године у 14h, у амфитеатру Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

IMT-Beograd_Google-Street-View_01

Кликните на слику за Google Street View приказ

Урбане трансформације транзиционих градова, какав је Београд, имају посебну комплексност. Осим глобаних захтева у трансформацији урбане структуре Београда потребно је додатно пронаћи одговоре на развојна питања покренута процесом нестајања “преживљеног” урбаног ткива, као што су индустријски комплекси носиоци развоја из социјалистичког периода.

Како ови процеси могу постати нова развојна шанса Београда? Шта је то ново, битно за будуће генерације, што кроз овакве урбане трансформације треба развијати у урбаној структури Београда? Како обезбедити одрживост ових процеса? … нека су од питања на које ће студенти тражити одговоре кроз истраживања савремених пракси широм света и непосредну комуникацију са професионалцима актуелне урбанистичке праксе Београда.

Истраживање трансформација подручја бившег индустријског комплекса ИМТ на Новом Београду одабрано је за семестралну тему студије случаја у оквиру студијске целине Студио 02а Одрживе урбане заједнице на II години Основних академских студија архитектуре (ОАСА-24071: Одрживе урбане заједнице – Теоријска настава – 2017/18 и ОАСА-24072: Одрживе урбане заједнице – Пројекат /ИГ2/ – 2017/18) којим руководи ван.проф. др Ксенија Лаловић.

Урбанистички завод Београда је обрађивач Плана детаљне регулације за ово подручје и делегираће референтне експерте за учешће у свим фазама разраде пројекта у својству професионалне и консултантске подршке, као и у својству консултаната на јавној Изложби концептуалне поставке и завршне презентације студентских пројеката.

др Жаклина Глигоријевић, водећи урбани планер Урбанистишког Завода Београда, је професионалну каријеру започела крајем осамдесетих као прва жена архитекта у ЦЕП-у, Центру за планирање урбаног развоја. После година руковођења архитектонским и урбанистичким пројектима, плановима, организације конференција и ангажовања у професионалним асоцијацијама, магистрира и докторира на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.

Постаје директор ЦЕП-а и 2003. одлази на додатну едукацију на SPURS MIT у САД. По повратку ради као сарадник Градског архитекте у Кабинету Градоначелника, затим у Сектору за генерално и просторно планирање Урбанистичког завода Београда. Од 2008-2012. била је прва жена директор Урбанистичког завода Београда. Актер је у урбанистичким збивањима престонице, у међународној сарадњи, планским комисијама, стручним жиријима, учесник у неколико градских и националних стратегија.

Потписала је различите урбанистичке конкурсе, пројекте, студије и планове, укључујући ГП Београда 2009., Стратегију развоја Београда 2011. и 2016. Заинтересована је за јавни домен, стратешко и одрживо урбанистичко планирање, креативни сектор. Улаже напоре у едукацију и комуникацију, организујући и учествујући у националним и међународним конференцијама, радионицама и догађајима. Угостила је изложбу Barcelona in Progress (2007), European Prize for Public Space, (2008), Vienna Social housing (2009), Урбанистичке и архитектонске радионице са представницима Беча, и организовала APA EU Charter конференцију (2010). Активно учествује у пројекту Урбаног партнерства Групе Светске банке у југоисточној Европи од 2011. године. Испред СКГО је објавила практикум за квалитетно урбанистичко планирање локалних самоуправа у Србији (2017).

Данас је саветник и планер, често представник Града и професије на међународним скуповима и у асоцијацијама (ISOCARP, ACE). Истражује могућности унапређења процеса и будућности урбаног планирања и верује у снагу добре комуникације између учесника у тим процесима. Истражује могућности унапређења и будућности урбанистичке професије и верује у снагу добре комуникације између свих учесника у процесима планирања града.


Ана Граовац, главни урбаниста планер за општине Нови Београд и Земун у сектору за регулационо планирање, је рођена 1975. године у Београду. Након што је дипломирала на Архитектонском факултету 2001. године, запослила се у Урбанистичком заводу Београда где ради као урбаниста планер све до данас. За шеснаест година радног искуства била је руководилац израде више од петнаест урбанистичких планова, а од 2014. године је главни урбаниста планер за општине Нови Београд и Земун у сектору за регулационо планирање.

Поред професионалног ангажмана у изради урбанистичких планова, учествовала је и у више од тридесет архитектонских и урбанистичких конкурса, писала је радове на домаћим и интернационалним конференцијама, а од 2015. године је студент докторских студија на Архитектонском факултету. Теме које је интересују су методологија и процес планирања и утицај различитих параметара и норматива на физичку структуру града.

Urbanisticki-zavod-Beograda_70-godina

Урбанистички завод Београда

Урбанистички завод Београда је јавно урбанистичко предузеће основано од стране Скупштине града Београда за потребе израде планских докумената од интереса за изградњу и уређење Београда. Сарађује са институцијама надлежним за урбанизам и планирање у другим европским градовима, представницима инвестиционих група и фондова испред влада других земаља и различитим представницима непрофитног сектора на пројектима у региону. У 2018. години Урбанистички завод Београда обележава значајан јубилеј Урбанистички завод Београда – 70 година планирања.