УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Студенти друге године МАСА у посети Власини: „Креирање и обликовање у природном окружењу – предео посебних природних одлика“

Студенти Архитектонског факултета у обиласку локалитета, октобар 2017. | Фото © Сара Караћ

Извештај са дводневног теренског истраживања и обиласка предметне локације одржаног 23.10 – 24.10. 2017. године

Предмети:  Студио М03У Пројекат, Семинар и Радионица под називом: „Креирање и обликовање у природном окружењу_предео посебних природних одлика“
Руководилац предмета: ван. проф. др Бисерке Митровић
Сарадници: асис. Јелена Марић, Тамара Вуковић.

Група од 13 студената друге године Мастер академских студија Архитектура, заједно са ван. проф. Бисерком Митровић, асистентом Јеленом Марић, и сарадником Тамаром Вуковић посетили су Општину Сурдулица, тачније подручје локалитета Власина. Основни циљ ове посете био је развијање односа студената према природном окружењу непосредним детаљним теренским истраживањем, као и контакти и консултације са представницима јавног сектора, односно градских институција.

2017-Vlasina_02

2017-Vlasina_03

Језеро Власина, октобар 2017. | Фото © Сара Караћ

Организација обиласка локације и реализација оваквог вида сарадње између Архитектонског факултета и Општине Сурдулица. У оквиру званичног састанка студенти су свечано дочекани од стране представника Општине, који су презентовали своје развојне визије, идеје, проблеме и предности, као и потенцијалне пројекте за подручје локалитета Власина.

Студентима је додељен сав доступан материјал, а опис рада на предмету, као и циљ будуће сарадње представљен је од стране предметног наставника. Значајне информације о ширем подручју, али и потенцијалним локацијама планираним за развој урбанистичких пројеката на Власини студентима су детаљно приказане приликом обиласка саме локације. Посебно је истакнута потреба адекватног системског бављења овим темама, како би се квалитетно одговорило на актуелне захтеве како јавног тако и приватног сектора и инвеститора, а у циљу целовитог сагледавања свих развојних могућности.

2017-Vlasina_01

2017-Vlasina_04

Ван. проф. Бисерка Митровић са сарадницима и студентима Архитектонског факултета у посети Општини Сурдулица, октобар 2017. | Фото © Сара Караћ

Захваљујући овако организованој и реализованој форми стручног путовања и сарадње факулета, као академске институције и Општине Сурдулица, студенти су имали прилику, не само да прикупе потребне информације са терена неопходне за успешну реализацију пројеката, већ и да се кроз овакав вид партиципације упознају са стањем и реалним механизмима управљања, планирања и изградње простора на територији Србије. У том смислу, то је и прилика да се студентски рад реализује на најбољи могући начин, а развојни потенцијали локалитета Власине промовишу.

2017-Vlasina_05

2017-Vlasina_06

Студенти Архитектонског факултета у обиласку локалитета, октобар 2017. | Фото © Сара Караћ

Овим стручним путовањем такође је успостављена даља сарадња у смислу техничке и стручне подршке за реализацију изложбе студентских радова и пратећег материјала у оквиру предмета МАСА – Студио М03У – „Креирање и обликовање у природном окружењу_предео посебних природних одлика“, руководиоца предмета: ван. проф. др Бисерке Митровић. Такође, договорена је и посета и учешће представника Општине на завршној одбрани и изложби студентских радова предвиђеноj за месец јануар 2018. године.

2017-Vlasina_07

2017-Vlasina_08

Студенти Архитектонског факултета у обиласку локалитета, октобар 2017. | Фото © Сара Караћ