УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Извор: http://greenfest.rs

Green Fest је инклузивна манифестација посвећена екологији и заштити животне средине, која кроз филмске, уметничке и образовне програме подстиче културу живљења у складу са зеленим вредностима. Добитник је награде “Звезде Београда” за 2010. годину, а од 2015. Је носилац престижног европског сертификата “Европа за Фестивале, Фестивали за Европу” и члан је Међународне мреже еколошких фестивала “Green Film Network”. До сада је фестивал посетило преко 60000 грађана.

8. Међународни фестивал зелене културе Green Fest – ЧЕТИРИ ЗЕЛЕНА ДАНА У БЕОГРАДУ

Најбољи и најновији филмови о екологији и животној средини ће и ове године бити на репертоару најзначајније еколошке манифестације у Србији – Међународног фестивала зелене културе ”Green Fest”, који ће бити одржан од 14. до 17. новембра 2017. године у Дому омладине Беогада.

У оквиру осмог издања фестивала биће приказано 8 најзначајнијих дугометражних филмова који су обележили ову и претходну годину, од чега ће 6 имати премијеру у Србији, као и најбољих 65 филмова кратког и средњег  метра од чак 1530 који су учествовали на конкурсу фестивала.

Посетиоци фестивала ће моћи и да уживају у великом броју излагачких поставки, младих и афирмисаних аутора из земље и иностранства, а истичемо и посебно занимљив део образовног програма – панел дискусија „Како постати (зелени) милионер?“, на којој ће се разговарати о растућим могућностима развоја зеленог и социјалног предузетништва у Србији. Поред тога, биће одржано и 20 радионица намењених ученицима основних и средњих школа на којима ће наши најмлађи суграђани учити како да буду одговорни становници Земље.

Прва фестивалска пројекција је заказана за 14. новембар у 18 часова, када ће бити приказан филм који је прошле године одјекнуо Планетом – „Пре поплаве“ (”Before the Flood”) у коме нас оскаровац Леонардо Ди Каприо води на експедиције преко 5 континената како би и сам сазнао истину о климатским променама. Леонардо нас кроз филм упознаје са ставовима о климатској акцији водећих светских политичара, као и откривању глобалне мреже за дезинформисање јавности о хитности решавања овог глобалног „горућег“ изазова.

Фестивал ће бити званично отворен 14. новембра у 20 часова модном ревијом GREEN FASHION младих дизајнера Милице Маринковић и Јане Петровић, као и студената Факултета за моду из Словеније, након чега следи српска премијера једног од најважнијих и најкомплекснијих филмова снимљен у претходним годинама – „У потери за коралом“ (”Chasing Coral”) редитеља Џефа Орловског, кандидата за награду Оскар са претходним филмом „У потери за ледом“, који обилује акцијом, драмом, изузетном фотографијом, али и најновијим научним сазнањима о избељивању корала за који се сматра да представља шуме океана. Филм је освојио бројне награде на фестивалима широм света, од којих је најзначајнија награда публике на Санденс филмском фестивалу 2017. године.

У среду, четвртак и петак у терминима од 12 и 14 часова ће бити приказан филм “Хармонија са депоније” (”Landfill Harmonic”). Модерна бајка која се дешава у стварности, прича која приказује сву моћ иновативности, преданости, рада, али и значај снова за будућност појединца. “Хармонија са депоније” прати Рециклажни оркестар Катеуре, парагвајске музичке групе чији су инструменти у потпуности направљени од отпада. Када прича о њима почиње да се шири вирално путем интернета, оркестар постаје светска сензација. Деца из малог села добијају прилику да свирају са великим светским звездама, попут хеви-метал бенда Мегадет, али и пред званичницима Уједињених Нација у Рио де Жанеиро на великом самиту поводом 20 година климатске акције (Рио+20).

У среду, 15. новембра у 20 часова биће приказан филм „Пластични океан“ (”A Plastic Ocean”), у извршној продукцији Леонарда Ди Каприја, који се, такође, приказује премијерно у Србији. Прича замишљена као „лов“ на неухватљивог плавог кита, изненадним заплетом постаје филм о невероватном загађивању океана пластиком, али и последицама по здравље животиња и људи. Филм је сниман 4 године на 20 локација широм света, а највиша признања за ову причу су у веома кратком року стигла са 10 фестивала широм света. И овај филм ће моћи да се погледа у репризном термину, у четвртак, у 16 часова.

Четвртак, 16. новембар нам доноси још две премијере – у 18 часова, француски филм „Буђење пермакултуре“ (”L’eveil De La Permaculture”) који на јасан и недвосмислен начин показује како потребе људи у пољопривреди, животиње и природа, могу да живе заједно и да се допуњавају, уз само мало инжењерства и уређења пејзажа, стварајући нове начине за опстанак и исхрану кроз еколошки животни простор за све врсте које га настањују. У 20 часова ће бити приказан филм који обрађује причу о одећи коју носимо, људима који је производе и утицају ове индустрије на Планету. Филм „Стварна цена“ (”The True Cost”) нас упознаје са ставовима светски утицајних људи у модној индустрији, попут Стеле Макартни, и наводи нас на размишљање – ко заиста плаћа цену наше јефтине одеће?

У петак 17.11, последњи дан фестивала, након додатне пројекције филма „Стварна цена“ у 16 часова, очекују нас последње две премијере на овогодишњем „Греен Фест“-у. Филм „Одрживо“ (”Sustainable”), који ће бити приказан у 18 часова, тражи начине за решавање нестабилности и неодрживости система производње хране. Мали произвођачи губе битку са великим корпорацијама, постоје велики проблеми са недостатком воде, климатским променама, употреби пестицида, али кроз филм упознајемо пионире у развоју нове пољопривреде која спаја традицију и науку у циљу развоја одрживог система производње хране.

Фестивал ће бити затворен у 20 часова, пројекцијом филма „Доба последица“ (”The Age of Consequences”) који открива како недостатак воде или хране, суше, екстремни временски услови, раст нивоа мора, појачавају нестабилност и постају катализатори за конфликт. Ова прича открива како су проблеми у животној средини утицали на сукоб у Сирији, арапско пролеће, раст Исламске државе и европску избегличку кризу  – политички трилер који приказује шта ће се десити са миром и светском безбедношћу уколико наставимо „по старом“.

Улазнице за дугометражне филмове се могу купити на свим продајним местима ЕВЕНТИМА по цени од 150 динара за појединачне и 120 динара за групне посете, док је улаз на све остале садржаје у потпуности бесплатан.

Све информације о 8. Green Fest-у могу се пронаћи на: http://greenfest.rs

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ GREEN FEST 2017

Овогодишњи фестивал се одржава уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Министарства културе и информисања, Града Београда – Секретаријата за културу, Француске амбасаде и Француског Института, Делегације Европске уније и ЕУ инфо центра, у партнерству са Немачком организацијом за међународну сарадњу, као и уз помоћ многобројних партнера и пријатеља.

Издвајамо...

Green Fest и Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу – пројекат биодиверзитет (ГИЗ / ОРФ-БД) Вас позивају:

Среда, 15. новембар 2017, 14:00
Сала Американа | Дом омладине Београда

Панел дискусија
КАКО ПОСТАТИ (ЗЕЛЕНИ) МИЛИОНЕР?

GreenFest_2017_panel

Да ли сте чули за екосистемске услуге? А да ли сте размишљали како да започнете сопствену иницијативу и да у исто време учините нешто и за животну средину? Позитивне одговоре на ова и многа друга питања које се односе на нове стратешке правце као и иновације у данашњем компетитивном окружењу, има природа. Животна средина је спремна да буде наш лојални (пословни) партнер уколико смо спреми на одговорно послујемо и вратимо јој део оног што узмемо. Зелени старт уп – ови и еколошко предузетништво постали су све занимљивија тема како у свету тако и код нас. Уколико сте заинтересовани за нове (пословне) идеје и тражите одговоре како осмислити нову услугу или производе, односно, како се упослити у животној средини, овај разговор о екосистемским услугама и зеленом предузетништву може бити место одакле ће све почети.

Панелисти:
Иван Карић, Зелени Србије – Државни секретар Министарства заштите животне средине; Валентина Ђурета, Београдски фонд за политичку изузетност – секретаријат неформалне Зелене посланичке групе; Милан Ружић, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије – БирдЛифе Сербиа; Миља Вуковић, удружење ИнАкт; Јована Антић и Даниела Станковић, Коозметик.

Модератор:
Кристина Кујунџић, Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу – пројекат биодиверзитет (ОРФ БД) који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) а финансира Немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ).

Панел дискусија је намењена младима и општој популаци.

Улаз је бесплатан, али због ограничених капацитета сале, потребно је послати пријаву путем линка: https://goo.gl/mmzjcZ