УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Докторанткиња Анђела Карабашевић финалиста конкурса за Харвардову стипендију Wheelwright Prize 2017

Истраживање Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © АКВС

Wheelwright_opt

2017 Wheelwright Prize – Харвардова стипендија за истраживачко путовање

Докторанткиња нашег факултета Анђела Карабашевић је једна од четворо финалиста на интернационалном конкурсу 2017 Wheelwright Prize (Harvard Graduate School of Design), за стипендију младом архитекти на почетку своје каријере, намењену истраживачким путовањима у вредности од 100.000 долара.

Wheelwright Prize је стипендија школе Harvard University Graduate School of Design (GSD), установљена 1935. године, у вредности од 100.000 долара намењених истраживачком путовању, која се додељује једном годишње младим перспективним архитектима који показују изузетан таленат за архитектонско пројектовање, чији досадашњи рад је од научне и професионалне вредности и који имају потенцијала за наставак успешног стваралачког рада.

Поред новчане награде, победници су позвани да презентују свој рад на Harvard GSD, као и да објаве постигнуте резултате у Харвардовој публикацији. Важан аспект стипендије је што подстиче истраживачки приступ архитектури – архитекти финалисти се бирају на основу предлога истраживања, плана путовања и портфолија идејних и реализованих архитектонских пројеката уско везаних за истраживачку тему кандидата.


Повезани текстови:
Докторанткиња Снежана Златковић награђена на конкурсу RIBA Journal – Eye Line Drawing Competition 2017
Награде: The RIBA President’s Medals Student Awards 2016
Изложба: “О архитектури: Скала дизајна од микро до макро” у Новом Саду

Студенти Архитектонског факултета у финалу такмичења Solar Decathlon Middle East 2018
Изложба: The RIBA President’s Medals Student Awards 2015
2014 BERKELEY PRIZE Teaching Fellowship награда


Комисија овогодишњег конкурса обухвата реномиране архитекте и теоретичаре архитектуре: Gordon Gill, оснивач Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, K. Michael Hays, Eliot Nois професор архитектонске теорије на школи и продекан за академске послове на Harvard GSD, Mariana Ibañez, ванредни професор на Harvard GSD, Mohsen Mostafavi, декан Harvard GSD и Alexander & Victoria Wiley професор пројектовања  и Gia Wolff, добитник Wheelwright Prize стипендије 2013 године.

Финалисти овогодишњег конкурса, одабрани од више од 200 архитеката из око 45 земаља света, су: Samuel Bravo (Чиле), добитник стипендије, Lucia Cella (STUDIO CELLA, Посадас, Мисионес, Аргентина), Анђела Карабашевић (АКВС архитектонски студио, Београд, Србија) и Farzin Lotfi Jam (farzinfarzin, Њујорк, Њујорк).


Истраживање – Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture

Анђелин предлог истраживања Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture полази од претпоставке да је архитектонска атмосфера научно објашњив феномен.

Њена намера је да проучавањем одабраних архитектонских простора у различитим екстремним климатским условима широм света, дође до новог типа архитектонског знања о сложеним атмосферским процесима који надражују чула и формирају човеков телесни и психолошки доживљај простора.

Andjela_Karabasevic_Museum_of_Unsettled_Air_planovi

Museum of Unsettled Air – планови, истраживање Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_03

Museum of Unsettled Air – истраживање Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_01

Museum of Unsettled Air – истраживање Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © АКВС
Museum of Unsettled Air – истраживање Unsettled Air: Atmospheric Dimensions of Architecture | © АКВС

Истраживачка методологија се заснива на директном искуству простора, путем субјективног доживљаја и објективног опажања, на прецизним мерењима атмосферских параметара на лицу места и компјутерским симулацијама и дигиталним визуализацијама анализираних простора.

Циљ истраживања је да резултати буду доступни широј стручној јавности, путем on-line истраживачке платформе – базе прикупљеног архитектонског знања о светлу, звуку, влажности ваздуха, ваздушним токовима и мирисима у простору.

Истраживање је усмерено ка бољем разумевању непосредног окружења, утицаја архитектуре на човека, и тиме потенцијално ка повећаној контроли и друштвеној и научној одговорности над окружењима које стварају архитекти.

finalist-2017-andjela-karabasevic

Анђела Карабашевић (1988) је завршила Математичку Гимназију у Београду и дипломирала на Архитектонском факултету Универзитета у Београду 2012. године у студију Проф. Дејана Миљковића. Њен дипломски рад Museum of the Immortal је учествовао на конкурсу и изложби радова 2012 RIBA President’s Medals Student Awards (Лондон, Уједињено Краљевство).

Добитник је награде за најбољег студента 2011. године фонда “Иванка Терзин”, као и повеље Универзитета у Београду за најбољег студента генерације Архитектонског факултета (2011).

Заједно са Владиславом Суџумом 2013. године оснива архитектонски студио АКВС као мултидисплинирану, истраживачки оријентисану праксу вођену тежњом за научним разумевањем и пројектовањем атмосферских процеса који одређују човеков доживљај архитектонског простора. Студио је учествовао у низу националних и интернационалних конкурса и изложби.

Добитници су друге награде на Конкурсу за социјално и приступачно становање у насељу Камендин у Београду (2015), друге награде на Конкурсу за спомен-обележје страдалим радницима РТС-а у Београду (2013), и Посебног признања на интернационалном конкурсу D3 Housing Tomorrow 2013.

Анђела се у докторском истраживању, код ментора др Ане Никезић, бави науком архитектонске атмосфере и стратегијама атмосферског размишљања у процесу пројектовања, што се директно надовезује на пројектанстки рад студија АКВС.

Неки од њених публикованих научних радова обухватају: The Poetics of Airflow in Architectural Design: The Case of Bamiyan Cultural Center Proposal (Болоња, 2015), The Matter of Void: From Absolute Space to Dynamic Flows (Барселона, 2015), Atmospheric Dimensions of Architecture (Београд, 2016), Computational Atmospherics as a Design Tool (Будва, 2016). Повремено ради као сарадник у настави на Архитектонском Факултету, у студију др Ђорђа Стојановића.

Више информација о раду студија АКВС се налази на следећем линку:
http://www.ak-vs.com/

Више информација о резултатима конкурса се налази на следећем линку:
http://wheelwrightprize.org/

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_07

Палић Терме – конкурсни рад 2013. | © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_08a

Палић Терме – конкурсни рад 2013. | © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_04

Камендин социјално становање, Београд – конкурсни рад 2015. – II награда| © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_05

Рисан одмаралиште, Црна Гора – конкурсни рад 2014. | © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_10

Културни центар у Бамијану, Афганистан – испитивање протока ваздуха | © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_06

ALUARTFORUM, Загреб – конкурсни рад 2014. – ужи избор | © АКВС

2017_Wheelwright-Prize_Andjela-Karabasevic_09

THE MATTER OF VOID – FROM ABSOLUTE SPACE TO DYNAMIC FLOWS – истраживање 2014. | © АКВС