УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Потребан студент-сарадник за стручну помоћ, ради снимања средњовековних градова/ тврђава

Hilandar_rekonstrukcija_stari_konak_opt

Манастир Хиландар – Радови на Старом конаку и прелазак на обнову Белог конака

Проф. др Мирко Ковачевић тражи студента/студенткињу 4. или 5. године студија архитектуре или дипломираног архитекту – мастера (пожељно са возачком дозволом) за стручну помоћ током више краћих путовања по Србији, у септембру и октобру 2017. године (1-3 дана, око 15 дана у месецу), ради снимања средњовековних градова/тврђава.

До већине локалитета је могуће прићи колима, али је до неких потребно пешачити. На локалитету се узимају основни подаци на основу постојеће техничке документације, раде се слободоручне скице основа, пресека и изгледа, са узимањем мера.

Заинтересовани треба да се јаве на адресу: m.kovacevic@zaduzbina.org

prof_dr_mirko_kovacevic_opt

Проф. др Мирко Ковачевић

Извор: www.spc.rs

… На челу тима који обнавља манастир Хиландар је професор др Мирко Ковачевић, архитекта већ дубоко зашао у осму деценију живота, али стручњак без кога би се српска духовна светиња тешко могла тако верно и квалитетно реконструисати. Као стручњак који је на Хиландару провео четири деценије упознао је такорећи сваки камен, сваку циглу и стекао велико искуство. Драгоцена је и архитектонска документација коју је прикупио.

Са академиком Војиславом Кораћем објавио је својевремено књигу „Манастир Хиландар – конаци и утврђења“. Све то, као и неколико хиљада фотографија, увелико се користи за израду пројеката за обнављање задужбине Немањића.

Мирко Ковачевић се још као млад студент заинтересовао за старе споменике, па је и архитектуру почео да студира јер је заволео старе градове и манастире. Радио је у Раваници, на историјском комплексу у Крушевцу, после земљотреса у Црној Гори обнављао је старе градове у Будви, Бару и Улцињу…