UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Potreban student-saradnik za stručnu pomoć, radi snimanja srednjovekovnih gradova/ tvrđava

Hilandar_rekonstrukcija_stari_konak_opt

Manastir Hilandar – Radovi na Starom konaku i prelazak na obnovu Belog konaka

Prof. dr Mirko Kovačević traži studenta/studentkinju 4. ili 5. godine studija arhitekture ili diplomiranog arhitektu – mastera (poželjno sa vozačkom dozvolom) za stručnu pomoć tokom više kraćih putovanja po Srbiji, u septembru i oktobru 2017. godine (1-3 dana, oko 15 dana u mesecu), radi snimanja srednjovekovnih gradova/tvrđava.

Do većine lokaliteta je moguće prići kolima, ali je do nekih potrebno pešačiti. Na lokalitetu se uzimaju osnovni podaci na osnovu postojeće tehničke dokumentacije, rade se slobodoručne skice osnova, preseka i izgleda, sa uzimanjem mera.

Zainteresovani treba da se jave na adresu: m.kovacevic@zaduzbina.org

prof_dr_mirko_kovacevic_opt

Prof. dr Mirko Kovačević

Izvor: www.spc.rs

… Na čelu tima koji obnavlja manastir Hilandar je profesor dr Mirko Kovačević, arhitekta već duboko zašao u osmu deceniju života, ali stručnjak bez koga bi se srpska duhovna svetinja teško mogla tako verno i kvalitetno rekonstruisati. Kao stručnjak koji je na Hilandaru proveo četiri decenije upoznao je takoreći svaki kamen, svaku ciglu i stekao veliko iskustvo. Dragocena je i arhitektonska dokumentacija koju je prikupio.

Sa akademikom Vojislavom Koraćem objavio je svojevremeno knjigu „Manastir Hilandar – konaci i utvrđenja“. Sve to, kao i nekoliko hiljada fotografija, uveliko se koristi za izradu projekata za obnavljanje zadužbine Nemanjića.

Mirko Kovačević se još kao mlad student zainteresovao za stare spomenike, pa je i arhitekturu počeo da studira jer je zavoleo stare gradove i manastire. Radio je u Ravanici, na istorijskom kompleksu u Kruševcu, posle zemljotresa u Crnoj Gori obnavljao je stare gradove u Budvi, Baru i Ulcinju…