УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Future-Architecture-Platform

Након успешног првог циклуса активности у почетној години, Future Architecture Platform расписује нови конкурс за све оне, широм Европе, који желе да учествују у програму Future Architecture у 2017. години. Платформа позива све креативце који тек ступају на сцену, да се пријаве са својим идејама, визијама и пројектима које сматрају важним за будућност архитектуре.

Учесници треба да артикулишу своје предлоге у форми архитектонског statement-а, социјалног ангажмана, бизнис модела, новог конструктивног решења, прозводње животног простора или идеје коју учесници сматрају неизоставном или веома важном за разматрање у вези будућности архитектуре у Европи. Сви предлози биће објављени на website-у Future Architecture Platform. Самом пријавом учесници ће бити уврштени на листу уметника и професионалаца који могу бити позвани да учествују на изложбама, конференцијама, серијалима предавања, радионица и других догађаја који ће бити организовани од стране чланица Платформе.


Повезани текстови:
XI Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА) – БУДУЋНОСТ ЈЕ САДА
Конкурс: Платформа ФутурА (Future Architecture Platform)


Конкурс је отворен до понедељка, 09. јануара 2017. године. Пријавом на конкурс учесници се истовремено региструју да учествују у европском програму догађаја организованих од стране чланица Future Architecture Platform. До 16. јануара 2017. организације-чланице Платформе заједно са публиком ће на основу приложених идеја изабрати учеснике из различитих области креативних дисциплина. Изабрани учесници биће позвани у Љубљану да представе своје визије у оквиру Future Architecture Matchmaking конференције, 16-18. фебруара 2017. у Музеју архитектуре и дизајна (MAO). Након ове конференције чланице Future Architecture Platform ће изабрати учеснике које ће уврстити у своје програме и догађања који ће се одвијати у периоду 01.03 – 31.10.2017. године широм Европе.

Future Architecture Platform и њених 14 чланица и 4 придружена члана позивају заинтересоване да учествују на 4 изложбе, 5 конференција, 3 циклуса предавања, 6 радионица и једној екскурзији. Све ове активности биће реализоване уз подршку издавачке платформе FAP и кроз мрежу мобилне логистичке подршке. Пројекти настали у оквиру Future Architecture Platform биће представљени у оквиру фестивала који ће се одржати од 26. септембра до 01. октобра 2017. у Љубљани, када ће чланице, учесници и публика бити у прилици да процене радове и постигнуте резултате, као и да дефинишу будуће моделе сарадње у оквиру Платформе.

Платформа ће покрити путне трошкове (европске дестинације) и смештај изабраних учесника Matchmaking конференције. Чланице Платформе ће покрити путне трошкове (европске дестинације) и смештај и обезбедити хонорар за ауторе које ће позвати да учествују у њиховим манифестацијама.

Можете да се пријавите ако:
• можете да документујете своја професионалана постигнућа (радове, реализације, изложбе, публикована дела, приказе, стипендије, награде)
• Ваш рад није широко препознат од стране кустоса, критичара и публике (у потрази смо за ауторима који тек ступају на сцену, талентима који обећавају, а који још нису стекли шире признање)
• Ваш рад није старији од две године

Где да се пријавите?
Future Architecture Platform website (futurearchitectureplatform.org)

Јавно гласање
Future Architecture Platform је посвећена приближавању идеја о обликовању животног простора садашњости и будућности људима који живе у градовима. Платформа подржава дијалог и покушава да комплексне теме из области архитектуре приближи свима, као и да промовише одрживо животно окружење. Она подржава грађане да износе своја мишљења, искуства, ставове и предлоге за градове.

Управо због тога овај конкурс даје могућност и публици да гласа за своје омиљене идеје. Идеја са највише гласова публике биће аутоматски уврштена и аутор ће бити позван на Матцхмакинг конференцију. Гласање се врши преко Future Architecture website и биће отворено до 00.00 CET, 16. јануара 2017.

Future Architecture Platform чине:
Museum of Architecture and Design, Љубљана (SI) координатор; и чланице: Oris House of Architecture, Загреб (HR), Museum of Architecture in Wrocław (PL), Belgrade International Architecture Week БИНА (SR), National Museum of MAXXI Century Arts, Рим (IT), House of Architecture, Грац (AT), Copenhagen Architecture Festival (DK), Tirana Architecture Week (AL), One Architecture Week (BG), Design Biotopѕ, Љубљана (SI), Lisbon Architecture Triennale (PT), dpr-barcelona (ES), CANactions, Кијев (UA), Bureau N, (DE); придружене чланице: Swiss Architecture Museum, Basel (CH), Prishtina Architecture Week (RKS), Forecast, Берлин (DE), Calouste Gulbenkian Foundation (PT)

FutureArchitecturePlatform_Logo