УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ове године ћемо завртети круг боја и уронити у спектар разноврсних искустава и знања, истражујући различите углове, правце и тачке гледишта, са великом жељом да откријемо ко је коме комплементарни контраст – лумино уметност vs. наука о светлости vs. дизајн светла.

Под оквирном темом ‘Спектри’ у 2016. представљамо научно-едукативну путујућу изложбу ЦПН-а са експонатима који ће нам приказати скалу таласних дужина од видљиве до невидљиве светлости. Као централни део програма изложбу ће пратити предавања и дебате еминентних домаћих и међународних предавача у оквиру симпозијума ‘Комплементарни контрасти’. Са задовољством представљамо чувеног мексичког дизајнера светла Густава Авилеса као и истакнуту професорку, астрофизичарку Тијану Продановић. У делу симпозијума посвећеном ”Сјајној српској сцени” представљамо осам сјајних звезда из сфере науке, уметности, архитектуре, биологије, физике и дизајна. Инспирисани тематиком спектра, и ове године, неизоставни део програма посвећен најмлађим креативцима биће радионица ‘Светлуцање’.

Придружите нам се у овој авантури!


Повезани текстови:
Одржана радионица Светлосна герила
Презентација радионице Светлосна герила
Радионица: Светлосна герила


2016_Festival-svetlosti_00

Изложба

СПЕКТРИ – Отварање изложбе 07.10. у 19.00h, Велика галерија КЦ Град

Изложба СПЕКТРИ посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо, а која нас свакодневно окружује. У распону од ултраљубичастог, преко дела спектра које детектује људско око, па до инфрацрвеног зрачења, у оквиру ове изложбене поставке имаћете јединствену прилику да сами испробате разноврсне ефекте електромагнетних таласа, а на тотемима знања прочитате занимљиве приче о светлости. У продукцији Центра за промоцију науке, ова изложба је настала као део иницијативе обележавања Међународне године светлости у 2015. години.

Симпозијум

КОМПЛЕМЕНТАРНИ КОНТРАСТИ – Симпозијум 08.10. у 15.00 – 18.00h, Велика галерија КЦ Град

Инспирисани мултидисциплинарним вредностима, из угла три професије и три сфере знања – лумино уметности, дизајна осветљења и науке истражујемо природу и феноменологију светлости. У маниру Спектра, главног мотива програма Београда светлости 2016, најављујемо симпозијум ‘Комплементарни контрасти’. Путовање започињемо предавањем угледног госта из Мексика, дизајнера светла Густава Авилеса, препознатљивог по својим поетичним говорима са неочекиваним заплетима. Да би нас потом у подручје тајни универзума и астрономије одвела истакнута професорка и предавач, председница научног одбора Астрономског друштва Нови Сад, асрофизичарка Тијана Продановић.

У другом делу симпозијума контрасте настављамо да истражујемо међу најсветлијим ствараоцима и умовима домаћег неба. Међу “Сјајном српском сценом” представиће нам се осам сјајних звезда кроз сфере науке, уметности, архитектуре, биологије, физике и дизајна.

Учествују: Зорица Матић/Les Idées Lumières, Невена Ковачевић/Light Follows Behaviour, Милан Ђурић/ДВА студио, Марија Барић и Немања Стојановић/Мариа Барић студио, Мирослав Сретеновић/Изванредни Боб, Дејан Пантелић/Институт за физику, Владимир Јовановић/ИМСИ и Београдски светлосни детективи.

2016_Festival-svetlosti_01

Gustavo Avilés

2016_Festival-svetlosti_03

Мариа Барић

2016_Festival-svetlosti_04

Incredible Bob

2016_Festival-svetlosti_02

ДВА:студио

Резервишите ваше место на: syposium@belgradeoflight.com
Више информација на: www.belgradeoflight.com

Организација: Београдски светлосни детективи и Културни Фронт

Подршка:
КЦ Град – http://www.gradbeograd.eu/
Центар за промоцију науке – http://www.cpn.rs/
LIGHT EDU  – http://lightedu.eu/en/
Друштво симултаних и консекутивних преводилаца Србије – ДСКПС  – http://acis.org.rs/index.php

Београд светлости 2016: Програм симпозијума