УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Moscow-SCAPES-LAB

Извор: Designed.rs

Москва представља нову тачку на истраживачкој мапи SCAPES:LAB која се гради од 2009. године и кроз коју је директну сарадњу остварило преко хиљаду младих колега и студената архитектуре, планирања и сродних дисциплина широм бројних европских региона.

Први Москва.SCAPES:LAB представља програм урбане педагогије који за циљ има разумевање и правилну аргументацију о доминантним наративима везаним за главни град Руске Федерације, град који захтева једно ново читање из угла Балкана.

Концем настојања SCAPES:LAB-а да знање производи користећи и читајући град као критички и сазнајни извор, Москва ће бити сагледавана у једногодишњем истраживачком циклусу састављеном из три фазе; уводне, са анализом и креирањем прегледне временске линије развоја садашње Москве, друге фазе која укључује и студијску посету планирану за јул 2016. године те последње фазе – архивирања – у којој ће бити организовано неколико формата за евалуацију, радионица, изложби и дискусија широм Балкана.


Повезани текстови:
Серија догађаја: Belgrade.SCAPES:LAB / I Think BG
Belgrade Scapes LAB: Публикација резултата
Серија догађаја: BELGRADE.SCAPES:LAB: 04. – 08.04.2014.


Кроз читање града, са свим слојевима који га чине – живот, физичка структура, идеологија, наслеђе, политика и пратећи феномени, праксе, изазови (…) – формира се база знања помоћу које стварамо тзв. велику слику, свако од нас и појединачно и заједнички. Москву видимо као вредан извор за производњу знања, град кроз који ћемо тражити одговоре на питања која препознамо као најзначајнија за први Москва.SCAPES:LAB.

За кровну тему кандидован је појам “Велика слика” (рус. широкий взгляд, енгл. the big image) а који ће бити истраживан у сарадњи са младим колегама и студентима са Балкана и из Русије.

Moscow-SCAPES-LAB_1

Укључите се! Рок за пријаву је 10. мај 2016. године.

Преглед процеса рада дат је на овом линку.
Формулар за пријаву се налази на овом линку.

ScapesLab на Facebooku-у

*SCAPES:LAB у свом раду не тражи и не постоји ради финансијке подршке иједне институције, фонда и/или организације, ни локалне ни глобалне.
**SCAPES:LAB не заступа ниједан посебан интерес изван оног сазнајног и од значаја који заједнички процењују учесници, пре свега студенти и младе колеге у заједничкој сарадњи.