УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ambasada_Poljske_logo_RS

Изложба

ЛОЂ. РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕКОНСТРУКЦИЈА
Łódź: Rewitalizacja i Budowa

Од града у стагнацији ка кандидатури за Експо 2022

Амбасада Републике Пољске у Београду и Архитектонски факултет представљају изложбу „Лођ. Ревитализација и реконструкција“ која садржи приказ највећих градских инвестиција у граду Лођ које су омогућиле активну ревитализацију објеката индустријског наслеђа.

PL_Wystawa_Lodz_Rewitalizacja-i-przebudowa_03

Од XIX века Лођ је представљао значајан центар текстилне индустрије. Током економске транзиције и услед бројних приватизација, многа државна предузећа су се затворила што је утицало на стагнацију града.

Захваљујући средствима Европске Уније и великој креативности локалног становништва започет је процес ревитализације Лођа. Стари текстилни погони су добили нове функције, град је добио модерну инфраструктуру и посебну атмосферу.

Објекти бивших фабрика текстила су претворени у хотеле, културне и трговачке центре. Због реновирања јавних површина и објеката, Лођ је постао лепши и привлачнији што се одражава у друштвеним променама и оживљавању економије града. Лођ је представљен као град који спаја фабричку прошлост са савременошћу, а који је пријатан за становнике као и за предузетнике.

PL_Wystawa_Lodz_Rewitalizacja-i-przebudowa_04

Ревитализација и реконструкција Лођа је изузетан пример формирања модерног урбаног простора не само у Пољској али и широм света. Поставка коју је приредила Локална самоуправа града Лођ је елемент промоције града кандидата за организовање Међународне изложбе Експо 2022.

Изложба ће свечано бити отворена у галерији АУЛА Архитектонског факултета у понедељак, 22. фебруара 2016. године у 11.00 часова.

„Лођ. Ревитализација и реконструкција“ је путујућа изложба која захваљујући подршци Амбасаде Републике Пољске обилази европске градове.

На Архитектонском факултету изложба ће трајати до 7. марта 2016. године.

Добродошли!